Von der Leyen i Johnson debaten cara a cara sobre el Brexit per primera vegada

La Unió Europea i el Regne Unit tenen fins al 31 de desembre d'enguany per a negociar la futura relació després de la retirada.

Von der Leyen i Johnson debaten cara a cara sobre el Brexit per primera vegada
Von der Leyen i Johnson debaten cara a cara sobre el Brexit per primera vegada

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, es reuneixen per primera vegada aquest dimecres a Londres amb la vista posada en l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) –que es produirà el 31 de gener–, i els preparatius per a negociar la futura relació després de la retirada.

Després de tres retards en la data prevista d’eixida, les eleccions generals del desembre al Regne Unit atorgaren al Partit Conservador de Johnson la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns, que va permetre aprovar el projecte de llei d'acord de retirada de la UE i garantir que el Brexit es produïsca el 31 de gener.

Ara Brussel·les i Londres es preparen per a pactar com serà la futura relació, un procés no menys complex que la mateixa eixida britànica. A més, la decisió de Johnson de no estendre el període de transició en què es negociaran els futurs vincles entre el Regne Unit i la UE més enllà del 31 de desembre d'enguany preocupa a Brussel·les, on es dubta que amb onze mesos n’hi haja prou per a concloure el procés.

Després de la cimera europea del desembre, Von der Leyen ja va afirmar que la CE està preparada per a aprofitar al màxim el curt període de temps disponible, però va advertir que els onze mesos són un repte. A més, va manifestar que la Unió Europea aspira a una relació comercial "sense aranzels, quotes o competència deslleial".

En qualsevol cas, des de la Comissió Europea asseguraren que la reunió de Von der Leyen i Johnson no es dedicarà a negociar la futura relació comercial.

També et pot interessar

stats