Vint anys de la segona intifada

Dos dècades després, el conflicte entre Israel i Palestina continua obert.

El mur de l’apartheid rodeja l’Aida Camp, on viuen refugiats palestins a Betlem
El mur de l’apartheid rodeja l’Aida Camp, on viuen refugiats palestins a Betlem / Lorena Tortosa Guerrero

Aquest dilluns fa vint anys del segon alçament palestí, també anomenat intifada d'Al-Aqsa, que va esclatar el 28 de setembre de 2000 i va durar mitja dècada.

L'alçament va començar poc després que l'aleshores líder de l'oposició d'Israel, Ariel Sharon, visitara un lloc sagrat de Jerusalem, el conegut pels jueus com a la muntanya del Temple i pels musulmans com al Noble Santuari, després del col·lapse de les converses de pau entre ambdues nacions a Camp David.

Molts palestins van interpretar la mesura com una provocació. Aleshores van esclatar les protestes, que es convertiren en un alçament violent que va durar cinc anys i va deixar uns 3.000 palestins i 1.000 israelians morts.

En l'apogeu de la intifada, Israel va començar a construir un mur en terres de Cisjordània amb l'objectiu d'evitar que els terroristes suïcides penetraren a les seues ciutats. Amb tot, els palestins denuncien que es tracta d'un acaparament de terres dissenyat per a annexar parts de Cisjordània. La Cort Internacional de Justícia va dictaminar el 2004 que el mur era il·legal, però Israel encara ho discuteix i no l'ha derrocat.

Tot i que el 2005 Sharon i el successor d'Arafat, Mahmoud Abbas, firmaren un alto el foc que va acabar amb aquest segon alçament, el conflicte entre ambdós estats va romandre inestable, i la violència i l'ocupació israeliana han continuat fins ara.

Per a conéixer més informació sobre la situació actual del poble palestí, podeu llegir les Cròniques des de Cisjordània, de la periodista d'À Punt Mèdia, Lorena Tortosa. També, el fil de Twitter d'À Punt Notícies amb motiu del Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, que visibilitza la resistència diària de la comunitat palestina per a mantenir una vida digna enfront de l'ocupació d'Israel.

També et pot interessar

stats