Dos milions de musulmans es congreguen al mont Arafat per a culminar el pelegrinatge a la Meca

El trasllat dels pelegrins es realitza enmig d’estrictes mesures sanitàries a causa de les elevades temperatures que freguen els 50 °C

Pelegrins al mont Arafat este dissabte / Reuters

Al voltant de dos milions de musulmans s'han congregat este dissabte al mont Arafat, a la Meca (l'Aràbia Saudí), lloc on es creu que el profeta Mahoma va fer l'últim discurs en què demanava als musulmans igualtat i unitat, per a realitzar la jornada més important del seu pelegrinatge enmig d'una calor sufocant.

Vestits amb l'ihram, dues peces de tela blanca sense costura per als homes i túniques del mateix color per a les dones, els fidels han cobert de blanc des de primera hora del matí la zona del mont Arafat, situada als afores de la Meca, on estaran drets fins a la posta de sol.

Es tracta d'un altiplà d'uns 300 metres d'altitud, anomenat també muntanya de la clemència o Arafa —que vol dir 'coneixement'—, que consisteix en un xicotet pujol de superfície plana i de gran extensió formada de grans pedres dures i negres.

Esta muntanya, situada al centre d'una vall del mateix nom d'uns deu quilòmetres quadrats, és on el profeta Mahoma va pronunciar el seu últim discurs tres mesos abans de la seua mort l'any 632 de la nostra era. A més, els fidels musulmans hi realitzen este dissabte el wakfa, una estada sense la qual no es valida el seu pelegrinatge o hach.

Calor sufocant

Els pelegrins s'han traslladat en més de 30.000 autobusos i altres vehicles operats per les autoritats saudís, així com en el tren d'alta velocitat (AVE) de la Meca, des dels centres de congregació fins a la zona de la muntanya, situada a uns vint quilòmetres del centre de la ciutat.

El trasllat i moviment pels "llocs sagrats" es du a terme amb estrictes mesures sanitàries a causa de les elevades temperatures que freguen els cinquanta graus.

El Ministeri de Sanitat saudí ha informat fins al migdia d'este dissabte almenys de "81 casos" d'insolació i estrés per la calor, però assegura que no s'han registrat malalties infeccioses ni casos epidèmics.

Rituals

Amb la posta de sol, els pelegrins comencen a dirigir-se a la zona de Muzdalifa, a uns huit quilòmetres de la muntanya, per a passar la nit i preparar-se perquè demà, diumenge, celebren la jornada d'Al-Adha o Festa del Sacrifici.

Eixa és la principal festa per als més de 1.300 milions de musulmans del món, en la qual els fidels amb recursos, així com els pelegrins, sacrifiquen corders en record del sacrifici d'Abraham.

L'endemà els pelegrins tornen a la zona de Mina, a uns sis quilòmetres, on recullen pedres per a després lapidar tres columnes que representen el diable.

El ritual es realitzarà a partir de dilluns i durarà, com a mínim, dos dies per a culminar el pelegrinatge. L'islam obliga a visitar la Meca almenys una volta en la vida, sempre que la salut i els recursos econòmics ho permeten.

També et pot interessar

stats