Assange torna a Austràlia després de quedar en llibertat

Ha reconegut el delicte de difusió de secrets, després d'una batalla judicial de dotze anys, i no podrà tornar als Estats Units sense permís

Julian Assange eixint del tribunal de Saipan, una illa del Pacífic que alberga tribunals de districte dels Estats Units / À Punt

El camí de Julian Assange cap a la llibertat l'ha obligat a fer parada a Saipan, una illa del Pacífic que alberga tribunals de districte dels Estats Units. Davant d'un tribunal d'este territori nord-americà del Pacífic, el fundador de WikiLeaks ha acceptat reconéixer el delicte de difusió de secrets, a canvi de posar fi a una lluita de més d'una dècada. A les portes del tribunal de Saipan, Julian Assange ha passat per davant del núvol de periodistes amb semblant seriós i en silenci.

Dins de la sala, sense càmeres ni micròfons, la jutgessa ha donat el vistiplau a l'acord entre la defensa del fundador de WikiLeaks i els Estats Units. Un pacte que ha obligat Assange a declarar-se culpable de violar la llei d'espionatge dels Estats Units, un dels díhuit càrrecs que li imputava la justícia nord-americana per filtrar milers de documents classificats.  

L'acord ha permés commutar la pena de 62 mesos pels cinc anys que ha passat en una presó britànica, però implica la renúncia a presentar recurs i la prohibició de tornar als Estats Units sense permís.  

Oficialment en llibertat, Assange ha eixit dels jutjats amb un lleuger somriure i el seu advocat, Barry Pollack, ha denunciat la persecució que ha patit el seu client “per revelar informació veraç i d'interés periodístic com que els Estats Units van cometre crims de guerra”.

L'últim vol l'ha dut cap a la seua Austràlia natal on entre els aplaudiments del públic s'ha retrobat amb la dona i el pare i ha posat fi a una batalla judicial de dotze anys.

També et pot interessar

stats