Victòria històrica del Sinn Féin en les eleccions nord-irlandeses

Per primera vegada en cent anys els republicans han guanyat en vots i tindran una primera ministra per a liderar l'executiu

La líder del Sinn Fein a Irlanda del Nord, Michelle O'Neill, celebra la victòria
La líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord, Michelle O'Neill, celebra la victòria / Jason Cairnduff (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de maig 2022 - 20:31 Actualitzat: 07 de maig 2022 - 22:17

El Sinn Féin, partit que defén la reunificació d'Irlanda del Nord amb la República d'Irlanda, ha obtingut el 29% de vots de primera preferència en les eleccions autonòmiques nord-irlandeses d'aquest dijous. El recompte final dels vots, que acaba aquest dissabte, ha confirmat tant la victòria històrica de l'antic braç polític de l'IRA com el repunt del centre i la divisió en l'unionisme.

La formació, encapçalada per l'actual viceprimera ministra, Michelle O'Neill, té vora un de cada tres vots i escons i s'ha imposat a un Partit Unionista Democràtic que ha baixat vora un 7% respecte de les eleccions anteriors.

Pràcticament amb la totalitat del vot escrutat, el Sinn Féin es va adjudicar el major nombre d'escons en l'Assemblea autonòmica de Stormont, amb 27 diputats sobre un total de 90. El Partit Democràtic Unionista se situa en segon lloc, amb 24, mentre que el centrista Partit de l'Aliança ha donat la gran sorpresa per ser tercer, amb 17 escons. La participació ha sigut del 63%, poc més d'un punt per davall de l'anterior convocatòria electoral, del 2017.

O'Neill, líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord, presentarà la setmana que ve la seua candidatura al lloc de primera ministra. Aquest càrrec no l'ha ocupat mai un polític no unionista des de la creació d'Irlanda del Nord, després de l'acord de partició d'Irlanda, el 1922.

També et pot interessar

stats