Víctimes d'abusos demanden el Vaticà perquè publique una llista d'agressors

La denúncia acusa la Santa Seu d'encobrir 3.400 religiosos a tot el món dels quals reconeix haver rebut denúncies d'abusos.

El papa Francesc, aquest dijous a Roma
El papa Francesc, aquest dijous a Roma / Maurizio Brambatti (Efe)

Cinc presumptes víctimes d'abusos sexuals han interposat, aquest dimarts, una demanda contra el Vaticà perquè faça públics els noms dels milers de sacerdots acusats d'abusos sexuals. 

Entre elles hi ha tres germans, els quals han denunciat que els va agredir un capellà de Minnesota. El 2012, el religiós va ser condemnat a cinc anys de presó després de declarar-se culpable d'una vintena de delictes, entre ells abusos sexuals i possessió de pornografia infantil. "Tinc massa nets i netes per a permetre que això torne a passar", va dir en una roda de premsa un dels agredits que, amb la demanda, va fer pública la seua història.

Un altre dels demandants va ser presumptament víctima entre 1978 i 1984 d’un exsacerdot imputat per abusos a menors en 2003, però que mai va arribar a ser jutjat per trobar-se a Mèxic en aquell moment. La demanda acusa el Vaticà d'encobrir els 3.400 religiosos a tot el món dels quals reconeix haver rebut denúncies d'abusos, segons ha indicat el diari Star Tribune. "Històries que només coneix el Vaticà", ha dit en la mateixa roda de premsa l'advocat dels demandants, Jeff Anderson, que ja s'ha querellat en el passat contra la Santa Seu sense èxit.

El Vaticà va dir en 2014 que havia expulsat 3.420 religiosos acusats d'abusos sexuals del sacerdoci, però no va donar a conéixer els noms ni els va entregar a les autoritats. Aquesta xifra, no obstant això, està lluny dels més de 6.000 casos que els jutjats americans han admés a tràmit.

La setmana passada, el papa Francesc va ordenar als membres de l'Església que denunciaren qualsevol cas d'abusos sexuals i l'encobriment per part dels bisbes. Durant una trobada internacional a Roma, va abordar les violacions que han patit menors a tot el món davant de representants de la jerarquia catòlica i va assegurar que "mai intentarà encobrir o subestimar cap cas".

També et pot interessar

stats