La vicepresidenta Calviño es disputa amb els ministres de Luxemburg i Irlanda la presidència de l’Eurogrup

L’espanyola té el suport garantit de França Alemanya, Itàlia i Portugal en la votació d'aquest dijous.

Imatge d'arxiu de la vicepresidenta Calvino amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni
Imatge d'arxiu de la vicepresidenta Calvino amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni / @_minecogob

Els ministres d’Economia i Finances de l’Eurogrup decideixen aquest dijous qui en serà el president o la presidenta durant els pròxims dos anys i mig en una elecció per a la qual s’ha postulat la vicepresidenta d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño.

La reunió per videoconferència comença a les 15:00 hores però el procés d’elecció serà l’últim punt de l’agenda. Abans, els ministres abordaran les últimes previsions econòmiques de la Comissió Europea i debatran quan haurien de tornar a aplicar-se les regles comunitàries de reducció del dèficit i deute públics. Després començarà el procés per a elegir la persona que, fins al desembre de 2022, presidirà aquest organisme.

A més de Calviño, també han presentat la candidatura els ministres de Finances de Luxemburg i Irlanda, Pierre Gramegna i Paschal Donohoe, respectivament. El guanyador haurà de tindre el suport d’almenys deu dels dènou participants en una votació secreta en què també participen els ministres candidats. Si cap dels tres arriba a aquest suport en una primera votació, s’eliminarà qui haja rebut menys vots i se n’organitzarà una de nova.

L’espanyola té el vot garantit d’Alemanya, Itàlia i Portugal; Donohoe té el suport assegurat d’Àustria i Gramegna espera rebre el dels seus veïns dels Països Baixos i Bèlgica, com a mínim. La resta de països encara no han dit a qui votaran.

Sánchez desvincula l’elecció de les negociacions pel fons europeu

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar dimecres que la possible elecció de la vicepresidenta Calviño i la negociació sobre el fons de recuperació europeu no estan connectades. “No hi ha cap mena d’equació o de combinació en què una cosa i l’altra estiguen mesclades”, va dir.

També et pot interessar

stats