Veneçuela excarcera l’opositor Saleh i l’envia a Espanya

L’exdirigent estudiantil, considerat pres polític, estava a la presó des de feia 4 anys.

Lorent Saleh, durant una reunió a Costa Rica el 13 de febrer 2014
Lorent Saleh, durant una reunió a Costa Rica el 13 de febrer 2014 / EFE (Jeffrey Arguedas) ARXIU

El govern veneçolà ha informat de l’alliberament de l’exdirigent estudiantil Lorent Saleh,  empresonat des de setembre de 2014 i considerat pres polític. El jove de 30 anys serà enviat a Espanya com a part d’un pla de reconciliació que promou l’executiu de Nicolás Maduro.

 

El canal estatal VTV va publicar un comunicat en què s’indica que la Comissió de la Veritat, creada per l’oficialista Assemblea Nacional Constituent, va recomanar excarcerar l’opositor per risc de suïcidi. “Durant el temps que ha estat a presó, li van fer diverses avaluacions psicològiques en què va manifestar conductes violentes, destructives i suïcides que posaven en perill la seua integritat personal”, diu l’escrit.

 

El Govern de Veneçuela recorda en la declaració que Saleh “es trobava empresonat per haver participat en la comissió de delictes contra l’orde constitucional en el marc d’accions greus adreçades a generar violència, desestabilització i alteració de la pau”. 

Al 2011, Saleh va ser acusat de “difondre informació falsa que causa inquietud” després de detindre’l amb un tirador i altres materials utilitzats en protestes, però va fugir de Veneçuela. Més tard el van detindre a Colòmbia i el 2014 el van deportar a Veneçuela on el van acusar d’altres delictes. En 2017 el Parlament Europeu li va atorgar el Premi Sàkharov.

També et pot interessar

stats