Veneçuela, dividida entre dos presidents per a un mateix parlament

Guaidó, reelegit com a president del Parlament en una sessió paral·lela, després que la cambra elegira Luis Parra.

FOTO PORTADA: Guaidó intenta saltar la tanca per a accedir a l’Assemblea Nacional

La fractura política s’aprofundeix a Veneçuela, amb la designació de dos presidents per a un mateix parlament. Els diputats chavistes van votar Luis Parra, antic membre del partit Primer Justícia, mentre les forces policials impedien a colps que Juan Guaidó accedira a l’hemicicle. Guaidó va ser reelegit hores després com a líder de la cambra a la seu del diari El Nacional.

L’Assemblea Nacional va començar el dia presa per funcionaris de la Policia Nacional Bolivariana i la Guàrdia Nacional Bolivariana, que van negar el pas a nombrosos periodistes i van retindré durant hores Guaidó i altres diputats que l’acompanyaven. En paral·lel, parlamentaris de l’oficialista Bloc de la Pàtria i opositors que s’han apartat de la línia de Guaidó, acusats molts d’ells de corrupció, van entrar-hi sense cap problema.

Quan Guaidó va arribar a l’edifici, els agents li van impedir l’accés i va tindre lloc l’escena més insòlita de la jornada: una dotzena de funcionaris el van fer retrocedir a colps. Aleshores, es va enfilar a una reixa des de la qual va intentar saltar per a accedir al recinte i, fins i tot, va arribar a encarar-se amb un alt oficial de la Guàrdia Nacional.

A l’interior del Parlament, mentrestant, tot es va accelerar i el diputat de més edat, el chavista Héctor Agüero, va assumir la presidència de manera temporal com estableix el reglament de debats. El cap del bàndol oficialista, Francisco Torrealba, va impulsar el diputat Luis Parra, expulsat del partit opositor Primer Justícia i acusat de corrupció, i va donar instruccions perquè el nomenaren president de l’Assemblea Nacional.

El desficaci de l’escena va quedar en evidència quan Parra va haver de dirigir-se als assistents amb un megàfon perquè els tècnics de so es negaven a connectar els micròfons. Llavors, diversos simpatitzants del chavisme van intentar tombar la cabina d’àudio.

Una sessió parlamentària a la seu d’un diari

Davant la impossibilitat d’accedir al Palau Legislatiu, Guaidó va convocar els diputats opositors a fer la sessió d’aquest diumenge a la seu del diari El Nacional, de clara línia opositora. Allí van acudir 111 diputats que van votar perquè Guaidó fora reelegit com a president de l’Assemblea Nacional. En ser reelegit, va convocar per al dimarts 7 de gener la primera sessió del Parlament, de majoria opositora.

Parra ha convocat per a aquesta mateixa data una sessió parlamentària, cosa que duplica la paradoxa institucional veneçolana, que també compta amb un Tribunal Suprem de Justícia no reconegut per l’oposició i un altre “en l’exili”.

També et pot interessar

stats