Veneçuela acusa Espanya de violar la Convenció de Viena per facilitar la marxa de l'opositor Leopoldo López

L'executiu espanyol denuncia la detenció de personal adscrit a l'ambaixada d'Espanya.

El líder opositor de Veneçuela, Leopoldo López, en una imatge d'arxiu
El líder opositor de Veneçuela, Leopoldo López, en una imatge d'arxiu / Reuters

L'eixida del país del líder opositor de Veneçuela Leopoldo López ha obert una nova crisi diplomàtica entre Caracas i Madrid, que s'acusen mutuament de violar la Convenció de Viena, que regeix les relacions diplomàtiques.

López va arribar aquest diumenge a Madrid, on es va reunir amb la família, després d'abandonar Veneçuela a través de la frontera de Colòmbia, sense que ho sabera l'executiu veneçolà. El líder opositor s'allotjava a la residència de l'ambaixador espanyol, Jesús Silva, en qualitat “d'hoste” des de l'abril de 2019, després de participar en un alçament militar fallit amb el president del Parlament veneçolà, Juan Guaidó.

El govern de Nicolás Maduro assenyala l'ambaixador espanyol com “l'organitzador i còmplice confés” de la fuga de López. Un “pròfug colpista”, en paraules de l'executiu d'aquest país sud-americà, qui acusa el líder opositor d'haver planificat l'operació mercenària Gedeón des de la seua residència a l'ambaixada per a matar el president Nicolás Maduro i desestabilitzar el país.

Per la seua banda, Espanya ha condemant els escorcolls als domicilis del personal adscrit a l'ambaixada, així com la detenció de dues d'aquestes persones, un vigilant privat i una empleada de López. També Madrid apel·la a una presumpta violàció de la Convenció de Viena.

Leopoldo López, que lidera el partit Voluntat Popular (VP), va ser arrestat el 2014 i sentenciat a 14 anys de presó sota l'acusació d'encapçalar actes violents en unes marxes antigovernamentals. Cinc anys després, va passsar a un règim d'arrest domiciliari i a continuació va allotjar-se a la residència de l'ambaixador espanyol, on ha residit fins a aquest divendres.

El govern espanyol va confirmar l'arribada de López a Madrid, de forma “personal i voluntària”. La dona, els tres fills i els pares del líder opositor resideixen a Espanya des de fa anys. El 2015, el govern de Mariano Rajoy va concedir la nacionalitat als progenitors de l'opositor, el pare del qual, Leopoldo López Gil, és en l'actualitat europarlamentari pel PP.

En una entrevista durant la seua estància a l'ambaixada amb l'agència Efe, López va reconéixer que la intervenció militar és una opció que segueix present entre l'oposició per a derrocar el govern de Nicolás Maduro.

També et pot interessar

stats