Els veïnat torna a dormir a Fukushima després de deu anys
La localitat japonesa de Futaba, on es troba la central, permetrà als seus ciutadans tornar a pernoctar a casa a partir de juny
La localitat japonesa de Futaba, una de les dues on es troba l'accidentada central nuclear de Fukushima, permet a partir d'aquest dijous a alguns dels seus residents pernoctar en les seues llars més de deu anys després del desastre atòmic.
El permís de pernoctació ha sigut concedit principalment a les persones que es veuen afectades per l'orde d'evacuació encara vigent actualment al territori i que està previst que s'alce al mes de juny.
Les autoritats han alçat progressivament en l'última dècada les ordes d'evacuació imposades per la radiació excessiva, encara que un 2,4% de la superfície de Fukushima, la tercera major prefectura del Japó, continuen sent "zones de difícil retorn", i localitats com Futaba romanen sense un sol habitant.
Futaba compta actualment amb uns 6.000 empadronats i és l'única localitat afectada pel desastre que continua tenint l'accés restringit íntegrament per a viure allí per la radiació, encara que la prohibició d'entrada es va alçar parcialment el març de 2020 per a permetre la represa d'unes certes activitats a l'oficina municipal.
La descontaminació i construcció d'infraestructures s'ha dut a terme en unes 780 hectàrees, un 15% de la seua superfície.
"Per fi ha arribat aquest dia. M'agradaria preparar-me per a poder començar a recuperar la vida que tenia abans de l'accident", ha dit aquest dijous en declaracions a l'agència de notícies Kyodo Yoichi Yatsuda, de 70 anys, després de tornar a Futaba des de la veïna Minamisoma, on havia sigut evacuat després de la catàstrofe.
Fins a finals de 2021 hi havia 3.613 persones certificades com a residents en àrees designades d'exclusió a Futaba, però molts ja han demolit les cases i només quinze persones d'onze habitatges havien sol·licitat el permís de pernoctació, segons dades recollides per l'esmentada agència.
En la veïna Okuma, l'altra localitat on està la central, la prohibició es va alçar en un 40% del territori l'abril de 2019, encara que menys d'un 3% de la seua població hi ha tornat.
El govern japonés va anunciar l'agost de 2020 un pla de descontaminació a les zones d'exclusió amb la idea que els antics residents puguen tornar en aquesta dècada, però les perspectives sobre les zones de no retorn continuen sense estar clares.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part