La vaga d’automoció s’estén als Estats Units

Dues plantes més de muntatge de Ford i General Motors s’aturen davant la falta d’acord per a un nou conveni col·lectiu

Treballadors de Ford es manifesten als Estats Units
Treballadors de Ford es manifesten als Estats Units / Reuters

El sindicat estatunidenc United Acte Workers (UAW) ha anunciat aquest divendres que amplia les vagues d’automoció a dues plantes més de muntatge de vehicles de Ford i General Motors (GM), per la falta d'avanç en les negociacions per a un nou conveni col·lectiu.

El president del sindicat, Shawn Fain, ha anunciat l'ampliació dels aturs en un missatge transmés en directe per Facebook als seus afiliats. Les plantes de muntatge de Chicago (Ford) i Lansing Delta Township (GM) ocupen unes 7.000 persones. Amb la suma d'aquests dos centres de treball, unes 25.000 persones estan ara en vaga en GM, Ford i Stellantis, els tres grans fabricants d'automòbils dels Estats Units.

Acusacions creuades

En els últims dies hi ha hagut acusacions creuades entre els portaveus sindicals i la companyia Stellantis. El president del UAW, Shawn Fain, ha denunciat que l'empresa ha “propiciat” actes violents contra els treballadors que estan en vaga des del 15 de setembre. Cinc integrants d'un piquet van ser atropellats en l'entrada d'un dels centres de treball de GM que estan en vaga per una camioneta que sortia de la instal·lació. Dos dels ferits van haver de ser hospitalitzats.

Per part seua, la companyia considera “perilloses” aquestes acusacions i acusa els integrants de piquets d'esberlar pneumàtics de camions, saltar cap a vehicles, seguir individus a les seues llars i llançar “insults racials a empleats que simplement passen els piquets per a fer el seu treball”.

La vaga es va iniciar el passat 15 de setembre en tres plantes de muntatge de General Motors (GM), Ford i Stellantis que empren un total de 13.500 persones. Una setmana després, UAW va estendre la vaga a 38 centres de treball de GM i Stellantis. La vaga també està afectant milers de treballadors en empreses que subministren components als tres grans fabricants dels Estats Units i que estan havent de parar les activitats.

També et pot interessar

stats