Ni es va graduar, ni va treballar a Wall Street: demanen la renúncia d’un congressista estatunidenc per les seues mentides

Segons va destapar el diari The New York Times el congressista George Santos havia mentit sobre els seus orígens, els seus estudis, la seua carrera professional i fins i tot els seus antecedents familiars

George Sabtos, congressista dels Estats Units
George Santos, congressista dels Estats Units / Congrés dels EUA

El Partit Republicà estatunidenc va demanar aquest dimecres formalment al congressista George Santos que renuncie al seu escó després de demostrar-se la gran quantitat de "mentides i falsedats" que va utilitzar per a ser elegit en els comicis de novembre.

Ha sigut la secció del partit del comtat novaiorqués de Nassau, pel qual va ser triat Santos, la que ha fet el pas de desmarcar-se d'ell un mes després que el diari The New York Times destapara que el jove congressista, d'origen brasiler, havia mentit sobre els seus orígens, els seus estudis, la seua carrera professional i fins els seus antecedents familiars.

"Li demanem la dimissió immediata", va dir el president de la secció local del partit, Joseph Caire, que va estar envoltat per la plana major de dirigents del partit i càrrecs electes federals, estatals i locals per a deixar clara la unió del partit en la presa de distància amb Santos.

"Ha deshonrat la Cambra de Representants —va dir Caire— amb la seua campanya de mentides i fabulacions (...). No hi ha lloc per a ell (en el partit), ací no és benvingut ni en reunions ni mítings", va subratllar.

Després d'ell van prendre la paraula una desena llarga de responsables republicans que van subratllar la "taca" que suposava per al partit l'escàndol de Santos qui, fins ara, no ha donat mostres de disposar-se a dimitir, encara que la seua posició és cada vegada més crítica.

Un d'ells va recordar la nombrosa comunitat jueva resident en aquest comtat de l'est de Nova York, els que s'han sentit "ultratjats" per les "fastigoses" mentides de Santos quan es va inventar que la seua família era descendent de supervivents de l'Holocaust, quan en realitat són catòlics del Brasil.

Si George Santos finalment dimiteix, seria necessari celebrar unes noves eleccions només al comtat de Nassau per a ocupar l'escó que manca i en aquest cas el Partit Republicà s'arrisca a perdre un dels 222 escons que li garanteixen l'actual majoria a la Cambra de Representants.

Santos, amb una carrera meteòrica als 34 anys i que es presentava com un dels primers republicans obertament homosexual, ha admés únicament haver "embellit" el seu currículum, com haver-se graduat per una prestigiosa universitat per la qual mai va passar.

El republicà té en contra seua diverses investigacions per part de fiscals federals i locals sobre possibles activitats delictives durant les seues dues campanyes al Congrés, si va cometre delictes relacionats amb les seues finances o declaracions enganyoses.

A més, segons The New York Times, les autoritats policials brasileres tenen la intenció de reviure els càrrecs de frau en contra seua derivats d'un incident el 2008 respecte a un talonari robat.

També et pot interessar

stats