La Unió Europea treballa en un pressupost per a l'eurozona

França és la impulsora d'aquest instrument, que té el rebuig d'un grup de països encapçalat per Holanda.

Vista general durant la reunió dels líders de la UE de dijous
Vista general durant la reunió dels líders de la UE de dijous / Piroschka van de Wouw (Reuters)

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea demanaran als ministres d'economia i finances dels països respectius que treballen en el disseny d'un possible pressupost per  a l'eurozona. Aquesta mesura, un dels principals punts de discussió que tracten aquest divendres en la cimera de l'euro a Brussel·les, busca millorar la preparació davant de possibles moments de crisi, però genera discrepàncies entre els estats membres. 

Els dirigents europeus de la zona euro també sol·licitaran a la Comissió Europea que presente una iniciativa legislativa per a aquest instrument pressupostari i esperen tancar un acord en aquest respecte entre els països per a juny del 2019. 

El pressupost aniria encaminat a reduir les divergències econòmiques entre els 19 països que comparteixen la moneda única i augmentar la competitivitat. S'emmarcaria en el pressupost plurianual comunitari, encara que el volum encara haurà de determinar-se. 

El principal impulsor d'aquest pressupost per a l'eurozona és França, encara que recentment Alemanya s'ha sumat a la tesi. La idea té el rebuig d'un grup de països liderat per Holanda, amb Finlàndia, Suècia, Dinamarca, Estònia, Letònia, Lituània, la República Txeca i Eslovàquia, ja que qüestionen la necessitat de l'instrument i temen que aquesta mesura reduïsca els incentius perquè els països mantinguen uns comptes sanejats. 

També et pot interessar

stats