La Unió Europea pacta un límit al preu del gas en 180 euros

Els 27 ministres d’Energia han aconseguit superar el bloqueig d’Alemanya

Cuina de gas en una imatge d'arxiu
Cuina de gas en una imatge d'arxiu / Europa Press

Els ministres d’Energia de la Unió Europea han aconseguit aquest dilluns arribar a un acord sobre la regulació dels preus del gas i fixar un límit de 180 euros MW/h, segons ha informat la presidència txeca del Consell. 

Segons l’acord, el mecanisme s’activarà quan se superen els 180 euros MW/h en el mercat europeu durant tres dies seguits i, al mateix temps, hi haja una diferència de preu de 35 euros respecte dels mercats internacionals. Així mateix, conté també diferents salvaguardes per a poder desactivar el sostre de preu en cas que hi haguera problemes de subministrament, entre altres ajustos sobre esborranys anteriors.

La vicepresidenta del govern espanyol, Teresa Ribera, ha celebrat l’acord a través del seu compte de Twitter, on ha escrit "Per fi! Acabem d’arribar a un acord per a establir un mecanisme que facilite una correcció de preus del gas natural si es disparen de nou".

L’acord ha arribat després de més d’una desena de reunions i mesos de negociacions, i després d’haver passat l’assumpte pels caps d’estat i govern dels 27 països dijous passat en la seua última cimera de l’any. Allí els líders van donar un ultimàtum als ministres perquè el 2023 la UE tinga una eina per evitar pics de preus excessius. La falta d’unanimitat entre ministres ha fet que la presidència txeca haja sotmés la proposta a votació. Ha eixit per majoria qualificada, ja que Alemanya —que havia bloquejat les negociacions durant setmanes— ha votat a favor de la mesura, però els Països Baixos i Àustria se n’han abstingut, mentre que Hongria hi ha votat en contra. 

El Compromís final rebaixa en gran manera la proposta de la Comissió Europea que va plantejar un sostre de 275 euros/MWh al preu màxim del gas, molt lluny dels objectius de països com Espanya, Bèlgica o Grècia, principals impulsors de la mesura.

Per a suavitzar la postura d’Alemanya, els països han accedit a introduir en el reglament una avaluació voluntària per als estats membre que podran identificar excepcions específiques previstes en la legislació comunitària mediambiental per al desenvolupament d’energies renovables.

També et pot interessar

stats