La Unió Europea pacta prohibir els articles de plàstic d'un sol ús el 2021

La mesura inclou plats, coberts, bastonets de cotó i envasos, amb la intenció d'impedir que acaben a les platges.

La mesura inclou plats, coberts i bastonets de cotó
La mesura inclou plats, coberts i bastonets de cotó / Arxiu

Els negociadors de les institucions de la Unió Europea han aconseguit aquesta matinada un acord polític per a prohibir, a partir de 2021, els articles de plàstic d'usar i tirar més populars. La mesura inclou plats, coberts, bastonets de cotó i envasos de poliestiré per a aliments, amb la finalitat de reduir l'impacte en el medi ambient i impedir que acaben les deixalles a les platges.

La Unió Europea creu que els plàstics assenyalats per la nova norma representen prop del 70% de les deixalles plàstiques que contaminen les aigües i platges en el territori comunitari. “El fem marí és un problema global creixent. Hem atés l'alerta que, si es mesura pel pes, el 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans”, ha dit la ministra austríaca de Sostenibilitat, Elisabeth Köstinger.

L'acord, que necessita encara el vistiplau formal del Parlament Europeu i del Consell per a ser efectiu, s'ha aconseguit en temps rècord, després que la Comissió Europea presentara la seua proposta al final de maig d'enguany.

L'objectiu és eradicar l'ús d'articles de plàstic per als quals existeixen ja alternatives en materials que no danyen l'entorn. A la llista proposada per Brussel·les, que inclou bastonets, plats i coberts, gots i palletes per a beure, s'han afegit -per exigència de l'Eurocambra- els envasos en poliestiré per a menjar ràpid.

Entre els articles que no podran usar-se a la Unió Europea d'ací a poc més de dos anys, figuren també els productes en plàstic oxodegradable, considerats especialment nocius per al medi ambient perquè contenen additius que no desapareixen del tot i afecten negativament el procés de reciclatge.

A més de la llista d'articles que estaran vetats, es pretén que els estats membres prenguen les mesures necessàries per a reduir de manera significativa el consum d'altres productes. Un exemple són els recipients de plàstic -diferents del poliestiré- per a menjar ràpid que no necessiten preparació posterior a la compra, i les tapes per a begudes.

També es preveuen mesures perquè, el 2030, almenys el 30% dels materials de les botelles de plàstic siguen reciclables. En el cas d'altres elements per als quals no existeixen de moment alternatives millors al plàstic, la Unió Europea aposta per incentivar el seu reciclatge, per exemple els aparells de pesca, i assegurar que no són llançats per la borda en alta mar.

L'objectiu és reduir a la meitat els desaprofitaments d'aquests productes, amb l'objectiu d'evitar danys sobre el medi ambient que suposarien uns costos de 230.000 milions d'euros en 2030, i l'emissió de 3,4 milions de tones equivalents de diòxid de carboni (CO2) el mateix any.

També et pot interessar

stats