Unicef denuncia 170.000 violacions de drets de xiquets i xiquetes en l’última dècada

Alça la veu d’alarma davant de situacions com la que es viu al Iemen, on dos milions de menors segueixen sense assistir a escola.

Una mare alimenta amb suplements el seu fill, diagnosticat amb desnutrició, a Veneçuela
Una mare alimenta amb suplements el seu fill, diagnosticat amb desnutrició, a Veneçuela / Carlos Garcia Rawlins (Reuters)

En l’última dècada s’han comés més de 170.000 casos de violacions de drets de menors en escenaris de conflicte. Són dades del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef), que ha constatat que el nombre de països en guerra és el més elevat que s’ha registrat des de 1989, quan es va aprovar la Convenció sobre els Drets del Xiquet i la Xiqueta. 

Aquests 170.000 casos suposen una mitjana de 45 violacions de drets humans al dia en els últims 10 anys i, segons Unicef, constaten que els menors són el blanc d’assassinats, mutilacions i desplaçaments forçosos. El 2018, les Nacions Unides van documentar més de 24.000 abusos, entre ells assassinats i mutilacions, però també milers de casos de violència sexual, segrestos, denegació d’accés humanitari, reclutament forçós i atacs contra escoles i hospitals.

Situacions de risc 

L’organització per a la infantesa ha alçat la veu d’alarma diverses ocasions davant de situacions com la que es viu als centres de detenció al nord-est de Síria, o els dos milions de xiquets i xiquetes que segueixen sense assistir a escola al Iemen. També alerta del fet que tres anys de violència i inestabilitat al Camerun han deixat més de 855.000 xiquets sense escolaritzar i han desplaçat 59.000 adolescents.

Per tot açò, Unicef insta a complir el dret internacional i posar fi “a totes les violacions contra els drets dels xiquets i xiquetes”. També ha demanat que es deixe d’utilitzar com a objectiu les infraestructures civils, incloses les escoles, els hospitals i les instal·lacions d’aigua.

També et pot interessar

stats