La Unesco diu que la solució per a l'aigua està en la natura

Per a l´organisme de l´ONU, calen solucions noves per a contrarestar els desafiaments relacionats amb la seguretat de l´aigua.

L´Organització de les Nacions Unides per a l´Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) assegura en un informe que la solució de l´escassesa d´aigua està en la natura i no en el ciment. L´estudi, que es presenta en el Fòrum Mundial de l´Aigua que se celebra a la ciutat brasilera de Brasília, estima que, si no s´actua, a l´any 2050, al voltant de 5.000 milions de persones viuran en zones amb escassesa d´aigua.

La demanda d´aigua s´ha multiplicat per sis en els últims cent anys i creix a un ritme de l´1% anual, en funció de l´augment de la població, del desenvolupament econòmic i els patrons de consum. Es calcula que el 2050 la població mundial serà d´uns 10.000 milions d´habitants i el 60% es concentrarà a les ciutats.

La Unesco identifica com un problema addicional que la demanda per al reg en l´agricultura representa el 70% de les extraccions d´aigua mundial. A més, per les variants pròpies d´esta activitat el comportament de la demanda està ple d´incerteses. Més allà de les bones pràctiques que es poden adaptar en l´agricultura, l´agència de l´ONU proposa iniciatives d´enginyeria ecològica que ajuden a la preservació de l´aigua i el medi ambient. L´informe cita com un exemple les ciutats esponja de la Xina, que es proposen reciclar el 70% de l´aigua de pluja mitjançant sòls més permeables, dispositius de purificació i emmagatzematge i rehabilitació dels aiguamolls.

També et pot interessar

stats