Una de cada vint joves d'entre 15 i 19 anys ha sigut violada, segons Unicef

L'entitat presenta un informe sobre la realitat de la dona i la xiqueta en els últims 25 anys.

Una de cada vint joves d\'entre 15 i 19 anys ha sigut violada, segons Unicef
Una de cada vint joves d'entre 15 i 19 anys ha sigut violada, segons Unicef

Tretze milions, o una de cada vint joves d'entre 15 i 19 anys que viu en el món, ha sigut violada al llarg de la seua vida, segons desvela un informe donat a conéixer per Unicef. L'estudi passa revista als últims 25 anys, des que el 1995 es va aprovar l'anomenada Declaració de Pequín, el primer gran compromís global per a aconseguir la igualtat de gènere, fins ara.

Unicef destaca que s'han produït avanços en certs àmbits, sobretot en l'accés de les xiquetes a l'educació, però subratlla que la violència i la discriminació contra xiquetes i dones continua sent comuna i acceptada.

Entre altres dades sobre la realitat a la qual s'enfronta la dona, a més del de les violacions, l'estudi d'Unicef destaca que el 70% de les víctimes de tràfic de persones són dones i xiquetes, i que pràctiques com el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina continuen sent habituals, a pesar que han retrocedit. Cada any, uns dotze milions de xiquetes són casades i uns quatre estan en perill de ser mutilades, segons l'informe.

Unicef assenyala, a més, alguns àmbits en els quals hi ha tendències preocupants per a les xiquetes que no es donaven fa 25 anys, com ara els de la nutrició i la salut.

Més sobrepés i problemes de salut mental

Així, destaca, entre 1995 i 2016, la prevalença del sobrepés entre xiquetes i adolescents d'entre 5 i 19 anys, que ha passat del 9 al 17%, la qual cosa fa que hui hi haja quasi el doble de xiquetes amb sobrepés que fa 25 anys.

També adverteix l'estudi sobre l'augment dels problemes de salut mental, que connecta en part amb un ús excessiu de tecnologies digitals.

El suïcidi, d'altra banda, s'ha convertit en la segona causa més comuna de mort entre les adolescents de 15 a 19 anys, només superat per problemes en el part o la maternitat.

En el costat positiu, Unicef destaca sobretot l'avanç en educació, perquè en les últimes dues dècades el nombre de xiquetes que no assisteix a l'escola s'ha reduït en 79 milions i hui elles superen els xiquets en l'educació secundària.

També et pot interessar

stats