Una vaga indefinida amenaça de paralitzar l'accés a Machu Picchu

El sindicat de treballadors exigeix que els recursos generats al major lloc turístic del Perú es queden a la regió de Cuzco i no s'aplique la norma per la qual passen al Tresor Públic

Machu Picchu, al Perú
Machu Picchu, al Perú / Anton Ivanov (Shutterstrock)

Una vaga convocada pel sindicat de treballadors de la Direcció Desconcentrada de Turisme de Cuzco, que administra la ciutadella de Machu Picchu, amenaça de paralitzar l'accés a aquest lloc arqueològic des del pròxim 28 de novembre, segons van anunciar els seus promotors.

Situat a 2.430 metres d'altura en un paratge de gran bellesa, enmig d'un bosc tropical de muntanya, el santuari de Machu Picchu va ser probablement la realització arquitectònica més sorprenent de l'Imperi inca en el seu apogeu.

El president de l'Associació Peruana d'Operadors de Turisme Receptiu i Intern (Apotur), Enrique Quiñones, ha assenyalat que s'està exigint "que els recursos de la ciutadella es queden a la regió". Fa uns mesos el Ministeri d'Economia i Finances va dictaminar una nova norma perquè els recursos de Machu Picchu passen a l'erari nacional, al Tresor Públic.

Quiñones ha agregat que malgrat les promeses de l'executiu d'excloure al major lloc turístic del Perú del decret suprem, aquest no ha sigut derogat ni modificat.

Per aquesta raó, el sindicat ha decidit convocar una vaga a partir de la setmana vinent que, segons asseguraren, no cessarà fins que la norma no faça efecte i els recursos generats per Machu Picchu es queden a la regió de Cuzco.

El sindicat reclama que si els recursos obtinguts per la ciutadella van a l'executiu i després aquest fa un repartiment del pressupost entre altres llocs turístics del país, la ciutadella no tindrà fons per a dur a termes les labors de conservació i investigació que necessita.

Apotur considera que la norma posa en risc tant aquest jaciment de patrimoni universal com altres de la regió, com Ollantaytambo o Pisac.

Per aquest motiu recomana als visitants que prenguen les previsions corresponents, ja que d'efectuar-se la vaga no podran visitar Machu Picchu.

També ha denunciat que el Ministeri de Cultura no ha obert fins hui la venda d'entrades al lloc arqueològic per a 2023, per la qual cosa els paquets turístics ja adquirits no estan garantits pel govern peruà a causa de l'alta demanda que es pot generar.

També et pot interessar

stats