Una solsida gegant als Andes de l'Equador deixa almenys set morts i desenes de desapareguts

Els equips d'emergència treballen per a rescatar les víctimes sepultades per l'esllavissada de terra devastadora ocorregut en el cantó d'Alausí

Panoràmica d'Alausí després de l'esllavissada, a l'Equador
Panoràmica d'Alausí després de la solsida, a l'Equador / Karen Toro (Reuters)

El cantó d'Alausí, a la zona andina de l'Equador (al centre del país), començava el dilluns soterrat parcialment per una solsida gegant a causa del despreniment de part de la muntanya. La catàstrofe ha segat almenys set vides i ha deixat desenes de cases i de persones atrapades sota tones de terra. A més de les víctimes mortals ja confirmades, la xifra de persones desaparegudes puja a 64, segons l'últim balanç de la Secretaria Nacional de Riscos.

Els equips de rescat han aconseguit traure vives una trentena de persones i també hi ha 23 ferides, a més de 22 damnificades corresponents a cinc famílies que han sigut traslladades a albergs temporals instal·lats en aquest municipi de la província de Chimborazo. La solsida ha provocat múltiples danys en 163 cases, que afecten mig miler de residents.

Una casa d'Alausí soterrada pel corriment
Una casa d'Alausí soterrada pel corriment / Karen Toro (Reuters)
Equips de rescat busquen supervivents a Alausí, l'Equador
Equips de rescat busquen supervivents a Alausí, l'Equador / Karen Toro (Reuters)

El despreniment va succeir entorn de les 22:00, hora local, del diumenge, quan la majoria de la gent ja estava resguardada a les cases. La magnitud de la tragèdia, però, només va poder apreciar-se amb la llum del dia, que van permetre observar l'àrea arrasada, que abasta 24,3 hectàrees. Els primers raigs de sol revelaren com el vessant de la muntanya s'havia precipitat sobre el sector de la població anomenat Casual fins a arribar a la part baixa de l'estadi municipal d'Alausí, l'estructura del qual ha quedat col·lapsada per complet. "Alausí ha perdut massa amb tantes famílies mortes, famílies senceres", ha assenyalat a Efe Susana Llamuca, presidenta dels barris afectats.

A última hora del dia arribava a la zona el president de l'Equador, Guillermo Lasso, qui va demanar guardar l'esperança de trobar encara supervivents. En tot cas, el mandatari ha garantit que farà tot el possible per a recuperar els cossos i entregar-los als familiars.

Vista aèria de la zona afectada per la solsida a Alausí, l'Equador
Vista aèria de la zona afectada per la solsida a Alausí, l'Equador / Karen Toro (Reuters)

Una tragèdia avisada

A l'emergència han acudit equips de bombers procedents de huit ciutats del país i grups de cerca i rescat (USAR) de Quito i Cuenca, que braç a braç amb el veïnat i personal d'altres institucions de l'estat tracten de retirar enderrocs i trobar senyals de vida.

Els indicis que l'enorme corriment de terra ocorreria es donaven ja des de principis de desembre de 2022, quan va començar a afonar-se la carretera E-35 i a aparéixer clivelles que, amb el pas dels dies feien més d'un metre d'ample. La Secretaria Nacional de Riscos ha assegurat en un report que l'11 de març va cursar un informe tècnic al governador de Chimborazo i a l'alcalde d'Alausí en què recomanava i demanava l'evacuació de la població, entre altres mesures. Fins i tot el mateix dia de la tragèdia autoritats locals hi havien acudit de matí per a inspeccionar l'estat de les clivelles i alertar el veïnat de la zona de la situació de perill potencial en què es trobaven.

També et pot interessar

stats