Una sentència obri el debat de l'eutanasia a Itàlia

El Tribunal Constitucional italià considera que en malalts irreversibles, amb gran sofriment físic i psicològic, la mort assistida no és punible.

Foto de portada: En el cas d'Espanya, l'eutanàsia encara es penalitza, encara que es tracte d'un malalt terminal

El Tribunal Constitucional d'Itàlia ha fet un pas històric pel que fa al dret a morir. El tribunal estima que no sempre és punible ajudar a morir un malalt, com ara quan pateix una malaltia irreversible que li causa sofriment físic o psicològic. El magistrats s’han pronunciat així arran del cas de Marco Cappato, que va ajudar a morir el conegut discjòquei Fabo, després de quedar tetraplègic i cec per un accident de trànsit. El dj es va sotmetre a l'eutanàsia a Suïssa el 2017.

Marco Cappato, un antic diputat, s'arriscava a dotze anys de presó per ajudar-lo. El pronunciament del Constitucional canvia ara el panorama de la mort assistida. En referència al cas del DJ, el Constitucional considera que, en determinades circumstàncies, ajudar a llevar la vida a algú no és punible, com el cas d' un pacient "que es manté viu mitjançant tractaments de suport vital i que té una patologia irreversible, font de patiment físic i psicològic que considera intolerable, però que és totalment capaç de prendre decisions lliures i conscients".

Una societat “més lliure”

L’exdiputat ha celebrat el pronunciament del Tribunal Constitucional i ha expressat en les xarxes socials que ara la societat italiana és "més lliure". "Els jutges han decidit: les persones que estiguen en condicions com les de Fabo tenen dret que els hi assistisquen", ha afegit.

A l'octubre de 2018, el Constitucional va instar el parlament italià perquè acabara amb el buit legal sobre l'eutanàsia en el termini d'un any, que s’ha acabat ara, però a hores d’ara no s’ha pronunciat. En el cas d'Espanya, la llei de l'eutanàsia ha sigut la primera que ha prosperat en la breu legislatura que ja ha finalitzat, després de casos polèmics com el de M. José Carrasco

També et pot interessar