Una precària banda escolar commou Colòmbia

Una batucada infantil amb bidons, llandes i utensilis de cuina genera una mobilització per a ajudar-los.

Una precària banda escolar commou Colòmbia

 

Una banda escolar formada per xiquets que en compte d’instruments tradicionals utilitzen bidons, llandes i utensilis de cuina mentre desfilen per un carrer de terra a Magüi Payán, un poble del sud-oest de Colòmbia, ha commogut al país i ha generat una mobilització per a ajudar-los.

En el vídeo, que es va fer viral a Colòmbia, es veu una desena de xiquets, tots afrodescendents, que amb gran entusiasme i sense doblegar-se davant la precarietat, avancen pels carrers del poble en una batucada que sembla ser marcial, mentre un d’ells, de poca edat, encapçala el grup amb pas redoblat.

Van vestits amb pantalons curts i samarretes de qualsevol color, però la gràcia amb què recorren els carrers del poble, una zona de conflicte al departament de Nariño, limítrof amb l’Equador, va fer que el Ministeri de Defensa els convidara a una cerimònia militar el passat 12 d’agost a Bogotà, on participaran en l'acte de reconeixement de la tropa per part del president colombià, Iván Duque, i del ministre de Defensa, Guillermo Botero.

En les xarxes socials han sigut descrits com “la millor banda marcial del món”. El vídeo, que es pot veure en Youtube, va ser gravat el 2016 per James Fernando Tenorio, representant legal de la fundació Joves Educadors de Magüi Payán, que va descriure el seu com “un poble abandonat per l’estat” on s’ajuda els xiquets a fer “el que més els agrada sense importar les comoditats”, o quan no n’hi ha.

La solidaritat que han despertat té a més un gran simbolisme, ja que Magüi Payán és un dels molts pobles assotats per la violència del conflicte armat i amb un historial de necessitats bàsiques insatisfetes. La tenda d’instruments musicals més gran de Colòmbia, va decidir oferir instruments als xiquets perquè puguen formar una autèntica banda.

També et pot interessar

stats