Una persona morta i més de cent ferits a França en les protestes contra la pujada dels carburants

Més de 240.000 manifestants en el moviment dels Jupetins Grocs.

Els i les "armilles grogues" als camps Elisis
Els i les "armilles grogues" als camps Elisis / REUTERS

Els francesos i les franceses havien estat convocats aquest dissabte, via xarxes socials, a protestar contra les taxes als carburants. L’objectiu era tallar o almenys entorpir el trànsit. 

La part negativa de la jornada ha sigut la mort d'una dona del moviment dels Jupetins Grocs, que ha perdut la vida atropellada per un vehicle conduït per una dona que anava a un hospital i que sembla que ha perdut els nervis. Ha sigut a Pont-de-Beauvoisin, a l’est de Lió. A  més, hi ha hagut 106 ferits, cinc d’ells greus. La major part dels ferits han sigut per atropellament. A més, vora quaranta persones han quedat detingudes.

Més de 240.000 persones en tot França han acudit a la crida, segons dades del  Ministeri de l’Interior francés. Darrere no hi ha cap partit, cap sindicat ni cap altra mena d’organització. Com estava escrit en algunes pancartes, és la France en colère  ('França encoleritzada' o 'enfadada en grau màxim') la que ha eixit aquest dissabte espontàniament al carrer. 

Sense pare ni mare, però amb una recomanació: acudir a les concentracions amb un jupetí groc, una peça de roba ha acabat donant nom al moviment: els Jupetins Grocs.

Han protestat per les pujades d’impostos als carburants, però d’aquesta reivindicació simple han anat passant a parlar de les condicions de vida en general, dels jubilats que no arriben a final de mes i dels incompliments del president Emmanuel Macron. Molts han cridat demanant la dimissió del dirigent del país, un president que ha caigut en les enquestes d’opinió, fins al punt que ja ha perdut 26 punts de suport popular des que fou elegit, fa any i mig.

Els Jupetins Grocs han aconseguit concentrar-se en 2.000 punts de tot Franca, des de Lilla fins a Marsella, des de Bordeus fins a París. Han entorpit el trànsit i han repartit fullets informatius.

A la capital, un grup de Jupetins Grocs ha tractat d’arribar al palau de l’Elisi, la seu de la presidència de la República. La policia antiavalots els ho ha impedit, fent ús del seu material. Els manifestants han pogut entorpir la circulació als Camps Elisis, una de les principals artèries de París. Després han marxat a la plaça de la Concòrdia, on han quedat concentrats.

També et pot interessar

stats