Una pastilla en fase d'assaig deté diversos anys l'avanç d'un tumor cerebral maligne

Els gliomes de grau 2 amb mutació del gen IDH representen al voltant del 30% dels tumors cerebrals

Imatge d'arxiu d'una resonància del cervell
Imatge d'arxiu d'una resonància del cervell / Shutterstock

La investigació oncològica obri un raig d'esperança per aquelles persones que pateixen un glioma de grau 2 amb mutació en el gen IDH, un tumor cerebral maligne per al qual s'ha descobert un tractament oral que deté diversos anys la seua evolució. Els resultats de l'assaig en fase III INDIGO s’han presentat en el marc del congrés anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO, per les seues sigles en anglés), que se celebra des de divendres i fins a aquest dimarts a Chicago, i han sigut publicats també en la revista The New England Journal of Medicine. En l'estudi, liderat pels Estats Units, han participat 331 pacients en 10 països, inclosa Espanya.

L'Hospital 12 de Octubre de Madrid, que ha format part de la investigació, ha explicat que aquests gliomes de baix grau amb mutació del gen IDH representen al voltant del 30% dels tumors cerebrals. Creixen de manera contínua encara que lenta, s'infiltren en el cervell i, finalment, es converteixen en tumors agressius amb creixement accelerat i símptomes greus. 

Els seus afectats solen ser joves, entre els 25 i els 50 anys, i el seu tractament actual passa per una intervenció quirúrgica per a extirpar-lo i per radioteràpia i quimioteràpia per a tindre'l controlat, però aquestes dues últimes tenen una toxicitat significativa. Els malalts participants en l'estudi només havien sigut operats.

L'inhibidor vorasidenib, protagonista de l'assaig, ha demostrat que aconsegueix que es preserven i milloren les capacitats cognitives i funcionals i, per tant, la qualitat de vida dels pacients durant anys, en detindre la progressió del tumor i retardar els tractaments agressius.

La pastilla ha prolongat una mitjana de 27,7 mesos la supervivència lliure de progressió de la malaltia, enfront dels 11,1 mesos d’aquells que van prendre placebo, i ha posposat més de quaranta mesos la necessitat de tractament agressiu, que en alguns casos ha sigut indefinida.

També et pot interessar

stats