Una líder de la presa al Capitoli declara que obeïa instruccions de Trump

L'acusació demòcrata indica que si l'expresident és absolt podria tornar a causar violència o inspirar altres governants.

La líder del grup paramilitar Oath Keepers, Jessica Watkins (esquerra), en l'exterior del Capitoli el passat 6 de gener
La líder del grup paramilitar Oath Keepers, Jessica Watkins (esquerra), en l'exterior del Capitoli el passat 6 de gener / Jim Bourg (Reuters)

Una líder del grup paramilitar Oath Keepers, que va planejar i va participar al costat d'uns altres en l'assalt al Capitoli dels Estats Units, creia que obeïa instruccions del llavors president Donald Trump, segons uns documents del Departament de Justícia difosos per mitjans locals. Per la seua banda, els legisladors demòcrates que fan d'acusació en el judici polític a l'expresident dels EUA han buscat demostrar, en el tercer dia del procés, que si és absolt podria tornar a causar violència o servir d'inspiració a altres funcionaris o governants en el futur.

“A mesura que s'acostava la inauguració, Jessica Watkins va indicar que estava esperant instruccions del president Trump”, han indicat els fiscals en un document citat per la cadena CNN. Per a la cadena de televisió, aquest és “el llenguatge més directe fins ara dels fiscals federals que vinculen les peticions de suport de Trump amb la insurrecció”, encara que almenys altres quatre detinguts han declarat que obeïen l'expresident. Segons la CNN, els fiscals del Departament de Justícia advoquen per mantindre a Watkins en la presó a l'espera del judici. La dona està acusada de conspiració i altres càrrecs relacionats amb l'assalt violent contra el Capitoli

D'altra banda, en la tercera sessió de l'impeachment, els legisladors demòcrates han posat l'accent en la falta de remordiments mostrada per Trump sobre l'assalt al Capitoli per a sol·licitar la seua inhabilitació per a exercir càrrecs públics en el futur. “Trump va difondre mentides per a incitar l'atac violent contra el Capitoli, les nostres forces de seguretat i tots nosaltres, i després va mentir de nou a la seua base per a dir-los que estava tot bé, que tot això era acceptable”, ha destacat, Ted Lieu, durant la seua intervenció al Senat.

Per això, Lieu ha considerat que “la falta de remordiments és un factor important” perquè una condemna no és sols sobre el passat, és sobre el futur, “és assegurar-se que cap funcionari en el futur ni cap president fa exactament el mateix que el president Trump”.

Comença la defensa de Trump

Després dels al·legats dels nou representants demòcrates, la defensa de Trump es prepara ara per a explicar els seus arguments a partir d'aquest divendres, i ja ha advertit que no li prendrà molt temps, malgrat que cadascuna de les parts disposa de 16 hores al llarg de dos dies per a exposar les seues al·legacions.

Tot indica que l'impeachment acabarà a la fi d'aquesta setmana. Per a aconseguir una resolució condemnatòria a Trump, els demòcrates necessiten el suport de dos terços de la cambra, que no sembla que tindran, ja que tenen 50 escons i res indica que hi haja suficients republicans –17– disposats a votar en contra de l'expresident.

També et pot interessar

stats