Una jutgessa bloqueja la retroactivitat de la regla del "tercer país segur"

Segons la norma, si un país es nega a donar asil a migrants, podrà fer ús d'un conveni amb un tercer país "segur".

Una jutgessa bloqueja la retroactivitat de la regla del \"tercer país segur\"
Una jutgessa bloqueja la retroactivitat de la regla del "tercer país segur"

Mesos després que Donald Trump imposara la denominada normativa del "tercer país segur" per als migrants que sol·licitaven asil des de les ciutats de la frontera sud dels EUA, una jutgessa federal californiana, Cynthia Bashant, ha decidit que la mesura no s'aplicarà amb retroactivitat. D'aquesta forma, els migrants que van sol·licitar l'asil abans del 15 de juliol, data en què Trump va implantar la normativa, no hi estaran subjectes.

La regla del "tercer país segur" consisteix en el fet que, si un país es nega a donar asil a migrants, podrà fer ús d'un conveni amb un tercer país "segur", per donar asil als migrants que ho han sol·licitat. Els EUA només tenen aquest tipus de conveni amb el Canadà. No obstant això, estan treballant per a elaborar un esborrany amb Guatemala o Mèxic, de manera que es puguen convertir en països "segurs" i rebre els migrants que ells rebutgen.

L'entrada en vigor d'aquesta normativa va suposar que algunes organitzacions a favor dels migrants presentaren un recurs legal sobre el qual, ara, s'ha pronunciat la jutgessa. Segons Bashant, no es pot "negar categòricament" l'asil a aquelles persones que ho van sol·licitar mesos arrere.

També et pot interessar

stats