Una investigació periodística compromet la imparcialitat del procés que ha dut Lula Da Silva a presó

'The Intercept' publica unes converses privades on el fiscal de l'operació Lava Jato admet no tindre proves contra l'expresident del Brasil.

L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva compleix una pena de 9 anys de presó
L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva compleix una pena de 9 anys de presó / Efe

The Intercept, un mitjà d'investigació periodística dels Estats Units, ha publicat unes converses privades entre el jutge i els fiscals de l'operació Lava Jato que posen en dubte la imparcialitat de la investigació que ha dut l'expresident del Brasil, Lula Da Silva, a presó. 

El portal publica fragments de diàlegs entre el fiscal anticorrupció Deltan Dallagnol i l'exmagistrat Sergio Moro, que després de condemnar Da Silva a nou anys de presó va ser nomenat ministre de Justícia pel president Jair Bolsonaro.  

Les converses revelades per The Intercept suggereixen que el jutge i el fiscal treballaven com si formaren part del mateix equip. El magistrat li aconsellava i donava pistes, fins i tot per a alterar l'orde de les fases de l'operació, una manera d'actuar expressament prohibida per llei. 

El fiscal Dallagnol arriba a reconéixer en privat que manca de proves per a relacionar Lula amb l'apartament de luxe que presumptament li hauria entregat com a suborn la petroliera Petrobràs. 

En una altra seqüència de diàlegs, diversos fiscals debaten com frenar una entrevista de Da Silva des de la presó perquè podria afavorir el Partit dels Treballadors en les eleccions.

The Intercept assegura que el material va ser entregat per una font no identificada, que no va precisar com l'havia aconseguit. Aquest mitjà de comunicació està dirigit per Glenn Greenwald, el periodista al qual l'exanalista de la CIA Edward Snowden va revelar els programes d'espionatge de l'Agència de Seguretat Nacional.

També et pot interessar

stats