Una històrica onada de tornados deixa vora un centenar de morts als Estats Units

Més de 50.000 persones estan sense llum a l'estat de Kentucky i la destrucció a la xicoteta localitat de Mayfield, epicentre de la tragèdia, és absoluta

Rick Foley, de 70 anys, contempla a la localitat de Mayfield (Kentucky) sa casa en runes després de la cadena de tornados que ha sembrat la destrucció en sis estats
Rick Foley, de 70 anys, contempla a la localitat de Mayfield (Kentucky) sa casa en ruïnes després de la cadena de tornados que ha sembrat la destrucció en sis estats / Reuters

Una cadena de tornados inèdita als Estats Units ha deixat ja vora un centenar de víctimes mortals i ha arrasat sis estats del centre i el sud del país, segons els primers balanços oficials. El més afectat és el de Kentucky, amb la xicoteta localitat de Mayfield —a l'extrem occidental— convertida en la zona zero de la devastació: només allà han perdut la vida unes 80 persones. 

L'onada destructiva de la sèrie de trenta tornados que han assotat des de dissabte els Estats Units amb fúria desmesurada i vents superiors als 250 quilòmetres per hora no té precedents que es recorden. S'ha emportat tot el que ha trobat per davant al seu pas en moltes zones rurals de Kentucky, Tennessee, Arkansas, Missouri, Illinois i Indiana. Les autoritats continuen fent recompte dels danys provocats i temen que el nombre de morts no només seguisca augmentant, sinó que es duplique. 

Mayfield, epicentre de la tragèdia 

Aquesta menuda localitat de Kentucky, d'uns 10.000 habitants, és la més colpejada per la cadena de tornados. Per allà va passar el tornado que es va mantindre sobre terra durant més quilòmetres, més de 350, des que hi ha registres als Estats Units. La potència de destrucció era tal que el governador de l'estat, Andy Beshear, ha explicat que no és que només arrancara les teulades dels edificis, sinó que les va fer "explotar", sense importar si eren de fusta, ciment o acer. Els mitjans locals s'han fet ressò de l'anecdòtic viatge de la fotografia d'una família de Kentucky, que va aparéixer a més de 240 quilòmetres, en l'estat d'Indiana, després del pas del tornado. 

La catàstrofe més greu que deixa aquest episodi històric està a la fàbrica de ciris del poble, on els equips de rescat han esgotat quasi tota esperança de trobar supervivents. Es va assolar la matinada del dissabte per la força d'un dels tornados, de categoria F3 en l'escala de Fujita. La desolació al poble és absoluta i només queden runes. Les autoritats locals afirmen que la majoria de les 80 morts registrades a l'estat de Kentucky corresponen als treballadors i treballadores d'aquesta fàbrica. En el moment de la fallida, hi havia 110 persones dins de les instal·lacions. Un aterridor vídeo que circulava per Facebook i en què una dona atrapada en la fàbrica demanava ajuda dona compte del pànic i desesperació que es va viure durant el col·lapse de l'edifici.

Hi ha cert ball de xifres perquè l'empresa propietària només ha confirmat huit morts i que 93 persones estan localitzades i fora de perill. Per tant, només quedarien per trobar menys d'una desena de persones. El governador de Kentucky, Andy Beshear, s'encomana a un "miracle" i ha explicat que s'està contactant amb distintes fonts per a contrastar i determinar "la magnitud del desastre" causat pel "tornado més mortífer" mai conegut: "Rese perquè tal vegada les estimacions originals dels que hem perdut estiguen equivocades", ha dit en una roda de premsa. 

Vora 50.000 persones sense electricitat

Però el de Mayfield és només un dels quatre tornados que van tocar terra a Kentucky en la nit del divendres i el governador ha assegurat témer que en almenys quatre comtats de la seua regió hi haja una xifra de morts de dos dígits. En una entrevista amb la cadena CBS, el responsable ha afirmat que un xiquet de tres anys i un altre de cinc es trobaven entre les víctimes.

Milers de persones han perdut les cases, prop de 50.000 continuen sense electricitat i les telecomunicacions continuen patint greus problemes, cosa que dificulta les tasques de localització. Moltes famílies donen ja per perduts els éssers estimats que continuen en parador desconegut. 

El secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas, ha explicat que el govern federal està entregant aigua, menjar i donant alberg als afectats. Hi ha desplegats a la zona vora 300 soldats de la Guàrdia Nacional que busquen casa per casa i donen "certesa" als supervivents. El president estatunidenc, Joe Biden, ha aprovat aquest dissabte la declaració d'emergència a Kentucky, la qual cosa permet enviar més fons i personal a la zona.

També et pot interessar

stats