Una massa de gel de més de 1.200 quilòmetres quadrats col·lapsa a l'Antàrtida

Les últimes dades revelen que l'extensió diària de gel marí al pol sud mostra el nivell més baix des que hi ha registres

Icebergs flotants en l'Antàrtida en una imatge d'arxiu
Icebergs flotants en l'Antàrtida en una imatge d'arxiu
30 de març 2022 - 12:57

Una enorme plataforma de gel de més de 1.200 quilòmetres quadrats s'ha esfondrat a la glacera Conger, a l'est de l'Antàrtida, desintegrant-se en milers d'icebergs a la deriva que naveguen a més de seixanta quilòmetres per hora en direcció oest-nord-oest, segons el Centre Nacional del Gel dels EUA (Usnic) amb dades de la NASA.

La ruptura, detectada per primera vegada per l'Oficina Australiana de Meteorologia i confirmada posteriorment per l'Usnic, coincideix amb les últimes dades subministrades el febrer, que revelen que l'extensió diària de gel marí a l'Antàrtida va mostrar el seu nivell més baix des que hi ha registres, per davall dels dos milions de quilòmetres quadrats.

Imatge de satel·lit de la NASA de la plataforma de gel antàrtica
Imatge de satel·lit de la NASA de la plataforma de gel antàrtica / NASA

Temperatures inusualment elevades

Així mateix, el Centre Nacional d'Investigació Científica de França i la Universitat Cote d'Atzur van assenyalar dies arrere que s'havia batut un nou rècord de calor en l'estació Concòrdia, a més de 3.200 metres d'altitud a l'est del continent, amb un registre de -11,8 °C el 18 de març.

Segons les mateixes fonts d'investigació de França, "es tracta d'una temperatura extrema, que supera en més de 40 graus el normal per a aquesta època de l'any, en eixa zona".

El biòleg navarrés i investigador Ignacio Oficialdegui López, que ha creuat tres vegades l'Antàrtida, detalla a EFE que el despreniment d'aquesta plataforma de gel ha pogut veure's afectat per les temperatures altes i inusuals dels últims mesos, encara que, ha recalcat, "no és l'única ni la principal causa", és un fenomen natural i cal aprofundir més en la investigació.

Oficialdegui detalla que es tracta d'una placa de gel flotant —unida al continent a través de la vora d'una glacera— i que en trencar-se es queda a la mar desestabilitzant-se per la marea i el vent fins a col·lapsar en milers de trossos que suren a la deriva, per la zona de costa i fins i tot arribant a la mar oberta.

Per a l'investigador, el lloc on s'ha desplomat la plataforma, la part oriental, no és el més habitual: "És la zona més freda i on el continent antàrtic té més volum i potència de gel".

Des del Centre de Gel dels EUA expliquen que aquesta plataforma, que es nodria de les glaceres Conger i Glenzer, semblava estar totalment intacta a principis d'aquest mes de març, per la qual cosa l'esfondrament ha ocorregut en tot just unes setmanes.

També et pot interessar

stats