Una funcionària acusa Washington de manipular un informe que nega que Israel bloquege l'ajuda a Gaza

El document, enviat al Congrés, negava que l'actitud d'Israel viola la llei estatunidenca que obliga a suspendre el subministrament d'armes a països que restringeixen l'ajuda humanitària dels EUA

Una excavadora destrueix un carregament d'ajuda humanitària podrit pel bloqueig del pas de Rafah
Una excavadora destrueix un carregament d'ajuda humanitària podrit pel bloqueig del pas de Rafah / Stringer (Reuters)

Una alta funcionària del Departament d'Estat dels Estats Units, Stacy Gilbert, ha dimitit després d'acusar l'administració de Joe Biden d'haver falsificat un informe remés al Congrés que negava que Israel bloquege l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Gilbert, que des de fa vint anys serveix a l'Oficina de Població, Refugiats i Migració del Departament d'Estat, és una de les expertes que treballava en el document. Assegura que el Departament d'Estat va expulsar les veus expertes que havien elaborat el primer esborrany, deu dies abans de l'entrega a la Cambra de Representants, que van editar altres funcionaris.

Segons explica, en l'informe original, de 46 pàgines, s'indicava que Israel estava bloquejant clarament l'assistència humanitària a la població civil palestina. El que es va presentar finalment, exposa que el govern de Tel-Aviv "no ha cooperat completament" amb els Estats Units i altres forces per fer arribar l'ajuda, però defensa que això no suposa incomplir la llei estatunidenca que obliga a bloquejar el subministrament d'armes als països que restringeixen l'ajuda humanitària dels EUA.

"Cal distingir clarament entre el bé i el mal, i el que hi ha en este informe està malament", ha dit Gilbert en una entrevista.

Les Nacions Unides i les organitzacions humanitàries es queixen dels perills i obstacles israelians per a aconseguir l'ajuda i distribuir-la per tot Gaza, no només pels entrebancs del govern i l'exèrcit israelià, sinó també pel sabotatge permanent de ciutadans radicals.

Els grups de drets humans critiquen que els Estats Units continuen facilitant armes per a l'ofensiva d'Israel (n'és el principal proveïdor) després d'haver matat 36.000 persones. Les armes que diumenge van assassinar 45 persones en un assentament de tendes de campanya a una "zona segura" de Rafah eren de fabricació estatunidenca, segons van revelar mitjans com la CNN i el New York Times.

El portaveu adjunt del Departament d'Estat dels Estats Units, Vedant Patel, ha minimitzat les acusacions, sense entrar-hi al detall. "No som una administració que torça els fets, i les denúncies que tenim són infundades", va dir Patel, que a preguntes de Reuters va declinar fer comentaris sobre qüestions de personal, però va dir que el departament accepta diversos punts de vista sobre estes matèries. Assegura que l'administració va mantindre l'informe i va continuar pressionant el govern d'Israel per evitar fer mal als civils i ampliar urgentment l'accés humanitari a Gaza.

També et pot interessar

stats