Una dona de 96 anys s'escapa a Alemanya abans d'un juí per col·laborar amb el nazisme

Irmgard Furchner, secretària al camp de concentració de Stutthof, ha fugit de la residència d'ancians de Quickborn on viu

Imatge d'arxiu del camp de concentració de Stutthof
Imatge d'arxiu del camp de concentració de Stutthof

Irmgard Furchner, una alemana de 96 anys, exsecretària del camp de concentració nazi de Stutthof, a Polònia, que havia de comparéixer aquest dijous davant la justícia per complicitat en assassinat en més d'11.000 casos, ha fugit i ara es troba en parador desconegut.

Segons el diari Bild, l'acusada, que viu en una residència d'ancians de Quickborn, en l'estat federat de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, va prendre aquest matí un taxi en una estació de metro, moment en què se li perd el rastre.

L'Audiència Provincial de Itzehoe, on aquest dijous havia de començar el judici, ha dictat una orde de detenció contra la nonagenària, acusada de prestar ajuda en l'assassinat sistemàtic de presoners al camp de Stutthof, on va exercir com a taquígrafa i mecanògrafa de la comandància entre 1943 i 1945.

Furchner ja havia declarat dues vegades com a testimoni, el 1954 i el 1962, sobre el seu paper en el camp de concentració nazi.

El 1954 va declarar que tota la correspondència amb l'oficina central de les SS havia passat per les seues mans i que el comandant del camp, Paul-Werner Hoppe, li dictava diàriament escrits i missatges de ràdio.

En el seu moment va assegurar, no obstant això, que durant el seu servei al camp, mai havia sigut conscient de la maquinària assassina de la qual van ser víctima desenes de milers de persones.

En el camp de concentració de Stutthof, pròxim a Gdansk (Polònia), van morir durant la II Guerra Mundial al voltant de 65.000 presoners, entre ells molts jueus, principalment per feblesa i malaltia.

Almenys 200 presoners van ser assassinats en la cambra de gas i dins d'un vagó de tren clausurat i 30 més d'un tir al bescoll en un lloc secret situat en el crematori.

Al juliol de 2020 un exguàrdia de Stutthof, de 93 anys, va ser condemnat a una pena simbòlica de dos anys de llibertat vigilada per complicitat en assassinat en 5.230 casos, condemna que es regeix pel codi penal aplicable a menors, ja que estava acusat per fets que van tindre lloc quan tenia 17 anys.

També et pot interessar

stats