Una app per a registrar el consentiment abans del sexe, la polèmica idea d'un policia a Austràlia

L'oficial defensa que podria combatre l'augment de casos d'abús sexual, però grups feministes, acadèmics i l'oposició política rebutgen la proposta.

Milers de dones eixiren al carrer el 15 de març a Canberra (Austràlia) per a protestar per la gestió del govern davant la proliferació de denúncies d'abús sexual
Milers de dones van eixir al carrer el 15 de març a Canberra (Austràlia) per a protestar per la gestió del govern davant la proliferació de denúncies d'abús sexual / Mick Tsikas (Reuters)

Austràlia s'ha despertat aquest dijous enmig d'un gran rebombori generat per la idea d'un cap de la Policia de crear una aplicació mòbil per a registrar el consentiment sexual abans de mantindre relacions. Mick Fuller, comissari de l'estat de Nova Gal·les del Sud (al sud-est del país) ha defés aquest innovador sistema, a través del qual les persones registrarien l'acord mutu per a tindre sexe, com una manera de combatre l'increment de denúncies d'assalt sexual que viu en els últims anys la regió. Una proposta que ni els grups feministes ni l'àmbit acadèmic veuen amb bons ulls.

"La violència sexual contra les dones és un problema real per al qual hem de buscar una solució (...). Hem d'afrontar-lo, ja siga a través de la tecnologia, l'educació o mitjançant altres idees", explicava en roda de premsa el policia. Ell mateix ha expressat els seus dubtes sobre la idea, però alhora argumenta que pot servir per a "obrir el debat sobre el consentiment sexual". A principis de 2021, Dinamarca va llançar una aplicació similar a la que planteja el dirigent policial. 

De les prop de 15.000 denúncies per abús sexual presentades el 2020 a Nova Gal·les del Sud, ha indicat Fuller, només el 10% acaba als tribunals. I una xifra menor ho fa amb la culpabilitat de l'acusat o acusada, cosa que l'oficial atribueix al fet que les autoritats necessiten proves explícites que no va haver-hi consentiment sexual d'una de les parts. Per això, ha remarcat, la tecnologia pot ser part de la solució.

Rebuig dels grups feministes, acadèmics i l'oposició política

Grups feministes, acadèmics i polítics de l'oposició han rebutjat frontalment la idea de l'aplicació mòbil. La professora Catherine Lumby, de la Universitat de Sydney, descriu la proposta d'"ingènua" i defén, en declaracions al canal públic ABC, que seria "fàcil de manipular" o intimidar la víctima perquè segelle el consentiment. "L'abusador pot simplement amenaçar la víctima per a usar l'aplicació", ha expressat a través de Twitter la directora del Servei per a la Seguretat de les Dones a Nova Gal·les del Sud, Hayley Foster. 

També la legisladora regional del Partit Verd, Jenny Leong, s'oposa a la proposta. A parer seu, el que cal és "una reforma en la llei de consentiment, una educació completa, evitar que els homes senten que tenen dret de fer el que vulguen. Necessitem un procés de queixes independent, necessitem justícia. Necessitem igualtat, però no necessitem una aplicació!", ha afirmat.

Dilluns passat, milers d'australianes de tot el país van eixir als carrers per a manifestar-se contra la desigualtat de gènere i criticar el govern per la gestió, davant de les diverses denúncies recents d'abusos sexuals en les esferes del Parlament.

També et pot interessar

stats