Una anciana rep el primer implant al Regne Unit de xip biònic a l'ull

Funciona mitjançant la inserció d'un microxip al centre de la retina del pacient, que ha de posar-se unes ulleres amb una càmera de vídeo vinculada a un ordinador

La pacient provant el xip a l'hospital Moorfields
La pacient provant el xip a l'hospital Moorfields / Twitter: @Moorfields

Una anciana britànica de 88 anys que havia perdut la visió a l'ull esquerre s'ha convertit en la primera pacient al Regne Unit que detecta senyals al mateix ull usant un nou i revolucionari xip biònic.

La manera en què aquest implant funciona és mitjançant la inserció quirúrgica d'un microxip de dos mil·límetres al centre de la retina del pacient, que ha de posar-se unes ulleres especials que contenen una càmera de vídeo vinculada a un xicotet ordinador que va, al seu torn, adossat a una banda en la cintura.

El xip captura la imatge que proporcionen les ulleres i el transmet a l'ordinador que, mitjançant l'ús d'algorismes d'intel·ligència artificial, processa la informació i guia el focus de les ulleres.

Finalment, les ulleres projecten aquesta imatge com un feix infraroig a través de l'ull cap al xip, que el transforma en un senyal elèctric que viatja de tornada per les cèl·lules de la retina, fins al cervell. Aquest, al seu torn, interpreta el senyal com si fora visió natural.

"Estic encantada de ser la primera a tindre aquest implant, emocionada amb la possibilitat de gaudir de nou de les meues aficions"

La dona, mare de set fills i àvia de huit nets, pateix d'atròfia geogràfica, la forma més comuna de degeneració macular relacionada amb l'edat, i una condició que afecta més de cinc milions de persones per tot el món.

La intervenció, pionera en aquest país, es va dur a terme al Moorfields Eye Hospital, a Londres, com a part d'un assaig clínic a l'àmbit europeu.

En un comunicat difós en els mitjans nacionals, la dona, natural del barri de Dagenham, a la capital britànica, ha assenyalat que confiava que l'implant li permetera tornar a fer activitats que li encantaven, com la "jardineria, jugar a les bitles i pintar amb aquarel·la".

"Estic encantada de ser la primera a tindre aquest implant, emocionada amb la possibilitat de gaudir de nou de les meues aficions i realment confie que molts altres també se'n beneficien", ha dit la pacient.

També et pot interessar

stats