Una allau a Papua Nova Guinea soterra vives més de 2.000 persones

El govern encara no té una xifra de víctimes mortals i persones desaparegudes. També hi ha un miler de persones desplaçades

Treballs de rescat a la zona afectada per l'allau al nord de Papua Nova Guinea
Treballs de rescat a la zona afectada per l'allau al nord de Papua Nova Guinea / New Porgera Limited (Reuters)

El Centre Nacional de Desastres de Papua Nova Guinea ha informat que més de 2.000 persones han quedat soterrades per la gran allau que va assolar una localitat remota del nord del país la matinada del divendres.

L'allau, ocorreguda prop d'una mina d'or al municipi de Porgera, "va provocar una gran destrucció d'edificis i jardins i ha generat un gran impacte en el manteniment econòmic del país", assenyala la carta enviada pel centre al coordinador de l'ONU al país.

"La situació continua inestable perquè el lliscament de terra continua lentament, la qual cosa suposa encara un perill per als equips de rescat i els supervivents", subratlla la missiva.

Fonts de l'ONU remarquen la dificultat de determinar amb exactitud el nombre de víctimes mortals i desapareguts a conseqüència, en part, de la complexitat de l'operatiu de rescat per la inestabilitat del terreny i el difícil accés a la zona.

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), que té sis treballadors a la zona de la catàstrofe, estimava diumenge en 150 les cases i en 670 les persones soterrades per l'allau, tot i que afirmaven que "les esperances de trobar-los amb vida s'estaven esvaint". L'allau també ha desplaçat unes 1.000 persones, segons esta agència.

La solsida de part d'una muntanya la matinada de divendres va impactar sobre el poblat de Kaokalam, sepultant els habitatges per una capa d'entre sis i huit metres de profunditat.

L'àrea afectada sol patir episodis de pluges intenses i inundacions, i els despreniments no són inusuals al país. Papua Nova Guinea es troba sobre l'anomenat anell de foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que registra uns 7.000 tremolors a l'any, la majoria moderats.

També et pot interessar

stats