Un vessament de combustible amenaça l'atol·ló de coral més gran del món

El santuari marí està localitzat a les illes Salomó, al Pacífic, i figura en la llista de patrimoni de la humanitat de la Unesco.

El buc encallat a la costa de l'illa de Rennell
El buc encallat a la costa de l'illa de Rennell / Department d'Afers Estrangers i Comerç d'Austràlia (www.dfat.gov.au)

L'illa Rennell, l'atol·ló coralí elevat més gran del planeta reconegut com a patrimoni de la humanitat per la Unesco, es troba amenaçat pel vessament de combustible d'un vaixell de càrrega encallat. El buc Solomon Trader, que contenia unes 700 tones de petroli i transportava bauxita -roca amb sediments d'alumini-, va encallar el passat 5 de febrer durant el pas del cicló Oma en la badia Kangava de l'illa Rennell, l'anomenada illa del sud de les illes Salomó, al Pacífic. A hores d'ara es calcula que la zona ha sigut contaminada per almenys 75 tones de combustible vessat.

"El vessament s'expandeix de cinc a sis quilòmetres al llarg de la costa i es desplaça cap a l'àrea adjacent de la zona patrimoni de la humanitat", ha explicat en un comunicat Marisa Payin, la ministra d'Afers Estrangers d'Austràlia, país que dona suport al govern local en l'emergència. "Existeix un alt risc que el combustible pesat que encara està al vaixell s'allibere en l'àrea circumdant", afegeix l'escrit, on s'anuncia s'està mobilitzant un operatiu d'ajuda amb equips, embarcacions i personal especialitzat de l'Autoritat Australiana de Seguretat Marítima (AMSA). El govern de Nova Zelanda també ha dit que enviarà dos experts per a col·laborar en les tasques de desencallament.

Pel que fa a l'empresa que va contractar el vaixell, la indonèsia Bintan Mining Solomon Islands Limited, nega qualsevol responsabilitat sobre l'accident, segons l'edició australiana del diari The Guardian.

En el seu comunicat, la ministra australiana, Marisa Payin, sosté que Austràlia ajudarà el govern de les illes Salomó per a garantir que les entitats comercials implicades assumisquen les seues responsabilitats. "Els australians i els nostres veïns en el Pacífic coneixem la importància econòmica i ambiental dels nostres oceans. Esperem que les companyies que operen en la nostra regió complisquen amb els estàndards internacionals i es prenguen seriosament les seues obligacions mediambientals", conclou l'escrit.

També et pot interessar

stats