Un vàter sense aigua ni connexió al clavegueram, l’invent amb què Bill Gates vol canviar el món

Les malalties associades a la falta de salubritat maten 500.000 menors de cinc anys cada any al planeta.

VÍDEO | Un vàter sense aigua ni connexió al clavegueram, l’invent amb què Bill Gates vol canviar el món

La Fundació Bill i Melinda Gates ha desenvolupat un innovador vàter que processa els residus sense necessitat d’aigua ni connexió al clavegueram. 

El sanitari elimina els patògens i transforma el rebuig en fertilitzants, segons ha explicat l’empresari i filantrop Bill Gates durant la presentació de l’invent a Pequín, a la Xina.

 

El projecte ha desenvolupat diversos models de sanitaris i ha començat a provar-ne alguns que funcionen amb energia solar a la ciutat sud-africana de Durban. 

El cofundador de Microsoft ha comparat les conseqüències a la llarga de la implantació d’aquests models amb l’impacte que va tindre el desenvolupament de les computadores a mitjan dècada dels 70.

500.000 morts de menors a l’any per aigües contaminades

Durant la presentació, Gates ha presentat un pot amb excrements humans per a explicar que les restes sense tractar poden generar malalties com la diarrea o el còlera i que aquesta falta de salubritat mata cada any mig milió de menors de cinc anys en tot el món. També ha valorat en 200.000 milions d’euros l’impacte econòmic en costos sanitaris i ingressos perduts. 

La presentació del sanitari a la Xina no ha sigut casual. El govern del president xinés Xi Jinping ha anunciat una “revolució del vàter” per la qual preveu construir-ne 64.000 per al 2020 per a millorar les condiciones sanitàries i impulsar el turisme al país. 

En la presentació també ha participat el president del Banc Mundial Jim Yong King, que ha assegurat que la institució s’aliarà amb la Fundació Gates per a exportar el nou sanitari arreu del món. 

La Fundació Gates invertirà 200 milions de dòlars en el projecte i preveu gastar-ne 200 més per a aconseguir que els vàters siguen viables per a la distribució a gran escala. Bill Gates ha explicat que en produiran un centenar a curt termini però que en una fase pròxima preveu llançar el concepte als fabricants, amb l’expectativa d’un mercat de negoci de 6.000 milions de dòlars per al 2030.

Segons les últimes dades de l'ONU, el 60% de la població mundial no disposa d’instal·lacions sanitàries adequades i quasi 900 milions de persones al planeta es veuen obligades a fer de ventre a l'aire lliure perquè no tenen accés a un vàter en condicions.

També et pot interessar

stats