Un de cada trenta europeus ha desenvolupat covid persistent en els primers tres anys de pandèmia

El màxim dirigent de l'OMS a Europa ha reconegut que la covid persistent "continua sent una malaltia complexa de la qual encara sabem molt poc"

Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu
Personal sanitari atén un pacient en una UCI, en una imatge d'arxiu / Efe

Fins a 36 milions de persones a tot Europa poden haver desenvolupat covid persistent durant els primers tres anys de la pandèmia, segons ha assenyalat aquest dimarts el director regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Henri P. Kluge.

A través d'un comunicat, Kluge ha ressaltat que aquestes xifres suposen que han patit aquesta malaltia aproximadament un de cada trenta europeus en els últims tres anys. "Això és un de cada trenta als quals encara els pot estar costant tornar a la vida normal. Un de cada trenta que podrien estar patint en silenci, deixats de costat mentre uns altres superen la covid", ha lamentat.

El màxim dirigent de l'OMS a Europa ha reconegut que la covid persistent "continua sent una malaltia complexa de la qual encara sabem molt poc". "Estem escoltant les crides dels pacients amb covid persistent i dels grups de suport, i sensibilitzant sobre la seua difícil situació, però és evident que queda molt per fer per a comprendre-la. La covid persistent continua sent un evident punt cec en els nostres coneixements, que urgeix omplir", ha admés.

Així, ha assegurat que el món no es recuperarà "realment" de la pandèmia si no "desenvolupem diagnòstics i tractaments complets per a la covid persistent". "Animem que es duguen a terme més investigacions i instem que es vacunen contra la covid les persones que reunisquen els requisits per a això. Aquesta malaltia poc reconeguda ha de prendre's de debò, tant en el sector sanitari com en el social, i hem d'assegurar-nos que els pacients disposen d'una àmplia assistència", ha reiterat sobre aquest tema.

Igualment, ha assegurat que la "millor manera" d'evitar la covid persistent "és evitar la covid en primer lloc". "La prioritat ha de ser vacunar les poblacions vulnerables, els ancians, les persones amb afeccions mèdiques subjacents i els immunodeprimits. Hauríem de garantir una cobertura vacunal d'almenys el 70% per a aquests grups, incloent-hi tant les dosis primàries com les de reforç addicionals", ha afegit.

Al marge de la covid persistent, Kluge ha insistit que malgrat que el virus ja no suposa una emergència de salut pública mundial, "encara no ha desaparegut". "Cada setmana continuen produint-se prop de 1.000 noves morts per covid-19 a tot Europa, i es tracta d'una subestimació deguda a la disminució del nombre de països que notifiquen regularment les morts a l'OMS", ha especificat.

En aquest sentit, ha alertat que continua afectant "de manera desproporcionada" els més febles i vulnerables. "La covid es va aprofitar d'una epidèmia de malalties, entre elles càncers, malalties cardiovasculars, diabetis i malalties pulmonars cròniques, que representen hui el 75% de la mortalitat a Europa. Les persones amb aquestes malalties subjacents eren, i continuen sent, molt més vulnerables a les formes greus de covid", ha avisat.

També et pot interessar

stats