Un reactor nuclear japonés desactivat després de detectar una possible fissió del nucli

Les autoritats japoneses asseguren que no s'han detectat irregularitats en els nivells de radiació en les instal·lacions atòmiques

Imatge de la planta nuclear a Takahama
Imatge de la planta nuclear a Takahama / Kyodo News Japan

El reactor número 4 de la central nuclear de Takahama, en la prefectura japonesa de Fukui (oest), s'ha desactivat aquest dilluns automàticament i es troba estable després de detectar-se una ràpida disminució de neutrons, un indici de possible fissió del nucli.

La companyia operadora de la planta, Kansai Electric Power, ha notificat a les autoritats la parada, que ha tingut lloc dins dels protocols de seguretat previstos al voltant de les 15:21 hora local (6:21 GMT), segons ha informat la prefectura de Fukui i el regulador nuclear nipó.

El procés de desactivat i refredament del combustible nuclear s'han dut a terme sense problemes, i tampoc s'han detectat irregularitats en els nivells de radiació en les instal·lacions atòmiques, segons han assenyalat les autoritats de Fukui en roda de premsa.

El Govern d'aquesta prefectura nipona també ha afirmat que no s'han registrat anomalies en la temperatura i en la pressió del reactor, i ha afegit que l'incident no afectarà el subministrament elèctric en la zona.

Kansai Electric Power i el regulador nuclear japonés estan investigant les causes de l'incident, que de moment es desconeixen.

El reactor 4 de Takahama es va posar en funcionament el novembre de 2022 i des de desembre operava comercialment.

Aquesta unitat va ser reactivada després de passar la revisió del regulador nuclear nipó basada en els nous i més estrictes estàndards de seguretat que s'apliquen al Japó arran de l'accident atòmic de Fukushima de 2011.

Així mateix, els detectors de neutrons que han desencadenat la desactivació del reactor aquest dilluns havien sigut calibrats el passat dia 26 per a comprovar que funcionaven de manera precisa, segons les autoritats locals.

També et pot interessar

stats