Un nou mercant sospitós de transportar armes arribarà a Sagunt dissabte

Algunes entitats antimilitaristes han convocat mobilitzacions de protesta.

Un nou mercant sospitós de transportar armes arribarà a Sagunt dissabte
Un nou mercant sospitós de transportar armes arribarà a Sagunt dissabte

Aquest dissabte arribarà a Sagunt el mercant Bahri Jazan, un dels vaixells de càrrega de la companyia naviliera estatal saudita Bahri que s'utilitzen habitualment per a transport armes i municions des dels Estats Units i altres països subministradors fins a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units.

Desenes d'organitzacions antimilitaristes, que ja van rebutjar al desembre la visita a Sagunt d'un altre vaixell de la mateixa naviliera, el Bahri Abha, sospiten que el Bahri Jazan també transporta armament que es podria utilitzar en la guerra del Iemen, fet pel qual han anunciat mobilitzacions de protesta si es confirma que desembarcarà a Sagunt. Es creu que podrien transportar bombes guiades per làser i blindats de combat LAV de fabricació canadenca.

Les organitzacions exigeixen al govern espanyol que faça pública la naturalesa del carregament i que cancel·le l'operació i les vendes d'armament a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs. De fet, el 2019 un vaixell va carregar al port de Bilbao 17.000 projectils d'artilleria fabricats per Expal. En alguns casos, com fa poc a Anvers, s’ha aconseguit fins i tot evitar l'escala. En l'última visita d'un d'aquests vaixells a Sagunt, el 10 de desembre del 2019, el consistori va emetre una declaració de rebuig a l'atracament i un grup d'activistes es van introduir al recinte portuari per a intentar detindre les operacions de càrrega.

Segons dades de lliure accés del Servei de Duanes dels Estats Units i d'estadístiques de comerç de l'ONU, aquests vaixells transporten a l'Aràbia Saudita al voltant de 1.100 milions d'euros en armament cada any en huit serveis. Això suposa una càrrega de vora 140 milions d'euros en armes i munició per viatge.

També et pot interessar

stats