Un mort i més de 2.000 detinguts en la segona jornada de protestes a Bielorússia

Hi ha diversos ferits i la principal opositora, Svetlana Tikhanóvskaia, ha fugit a Lituània.

Protestes a Minsk, capital del país
Protestes a Minsk, capital del país / Vasily Fedosenko (Reuters)

Bielorússia viu una època complicada per les protestes de frau electoral després que els resultats oficials dels comicis de diumenge van revalidar per sisena vegada Aleksandr Lukaixenko en el càrrec de president. Gran part de la massa social ha eixit als carrers per a demanar justícia.

Aquest dilluns ha sigut la segona jornada de protestes, que han acabat amb desenes de persones ferides i més de 2.000 detinguts, que se sumen als que ja hi va haver diumenge. A més, s'ha hagut de lamentar la mort d'un manifestant que, segons el Ministeri de l'Interior de Bielorússia, va perdre la vida quan va intentar llançar un artefacte explosiu contra les forces de seguretat, que li va esclatar a la mà i li va causar ferides mortals.

El centre neuràlgic de les protestes és la plaça Puixkin de la capital, Minsk. Allà els manifestants han carregat contra els antidisturbis i s'han vist ajudats per civils amb automòbils, que han bloquejat el pas a les forces de seguretat.

Però els enfrontaments s'han propagat a una vintena de ciutats de l'antiga república soviètica. En ciutats com Brest, a la frontera amb Polònia, els militars han eixit als carrers a patrullar, en substitució de la policia. També s'hi han detingut diversos periodistes tant local com estrangers, com és el cas d'un reporter del canal rus RT.

La líder de l'oposició es refugia a Lituània

La principal líder de l'oposició, Svetlana Tikhanóvskaia, que ha impugnat la victòria de Lukaixenko davant la comissió electoral, ha fugit del país i s’ha refugiat a Lituània segons ha publicat en Twitter el ministre d'Afers Exteriors lituà, Linas Linkevicius.

Tikhanóvskaia va fer una crida als bielorussos "que creuen que el seu vot ha sigut robat, a no quedar-se callats", però sempre d'una manera pacífica. L'opositora ha demanat el cessament de la violència i s’ha dirigit a les forces de seguretat perquè no utilitzen la força contra els manifestants.

A més de Tikhanóvskaia, altres dos candidats a la presidència del país, Andréi Dmitriev i Serguei Txeretxen han anunciat que també impugnaran els resultats de les eleccions i que presentaran una queixa davant la Comissió Electoral Central per falsificació total de l'escrutini i violacions a la llei electoral estatal.

Els EUA diuen que les eleccions "no han sigut ni lliures ni justes"

El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, també s'ha volgut referir als comicis celebrats a Bielorússia. Ha manifestat que està "profundament preocupat", perquè considera que no han sigut "ni lliures ni justes".

"Les greus restriccions a l'accés dels candidats a la votació, la prohibició d'observadors locals independents als col·legis electorals, les tàctiques d'intimidació emprades contra els candidats de l'oposició i les detencions de manifestants pacífics i periodistes han entelat el procés democràtic", ha assenyalat Pompeo.

També et pot interessar