Un altre manifestant mort a Bielorússia i desenes continuen desapareguts

Rússia defén el resultat de les eleccions presidencials tot i l’absència d’observadors internacionals.

Manifestant amb banderes blanc-i-roges, símbol de l'oposició.
Manifestant amb banderes blanc-i-roges, símbol de l'oposició. / Vasily Fedosenko (Reuters)

Els mitjans bielorussos han informat aquest diumenge sobre la mort d'un dels manifestants desapareguts des del passat dia 12. Les autoritats han confirmat fins ara la mort de tres persones durant les protestes que demanen unes noves eleccions després del presumpte frau electoral.

Les primeres jornades de protestes contra el president Aleksandr Lukaixenko, que governa l'antiga república soviètica des del 1994, es van saldar amb prop de 7.000 detinguts i desenes de desapareguts.

A Minsk, la capital del país, la majoria dels manifestants porten banderes blanc-i-roges, símbol de l'oposició bielorussa. Aquesta bandera es va fer servir per primera vegada el 1918 per part de la República de Bielorússia, es va tornar a utilitzar el 1991 quan el país va independitzar-se de la Unió Soviètica i va ser substituïda per l'actual bandera el 1994 mitjançant un referèndum convocat pel govern de Lukaixenko. La líder opositora, Svetlana Tikhanóvskaia, continua exiliada a Lituània.

Mentrestant, el país ha viscut una nova jornada de protestes al carrer. Desenes de milers de persones han tornat a manifestar-se pels resultats de les eleccions. La policia de Minsk ha difós aquest diumenge un comunicat en el qual ha advertit els ciutadans contra la participació en actes no autoritzats i ha alertat sobre unes "provocacions" que podrien tindre lloc en aquestes concentracions. Des de les primeres hores del matí al centre de la capital s'han desplegat diversos furgons policials, sense que haja transcendit informació sobre la intervenció de les forces de l'orde, l'actuació de les quals va ser molt criticada durant els primers dies de les protestes postelectorals a Bielorússia.

Rússia defén la victòria de Lukaixenko

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavror, ha defés el resultat de les eleccions presidencials bielorusses del passat 9 d'agost. Tot i l'absència d'observadors internacionals, Moscou considera que és "impossible" provar que Lukaixenko no va guanyar els comicis.

El govern rus també ha posat l'accent en la importància del diàleg a Bielorússia. Aquest missatge és compartit també pel president del Consell Europeu, Charles Michel, que aquesta setmana ha demanat que pare la violència i s'inicie un diàleg "pacífic i inclusiu".

També et pot interessar

stats