Un jutge dels Estats Units bloqueja les restriccions d’asil aprovades per Trump

Maig ha sigut el mes amb un flux migratori més gran des del 2006, amb la detenció de més de 132.000 persones.

Membres de la Guàrdia Nacional de Mèxic al punt fronterer de Ciudad Juárez, a Mèxic
Membres de la Guàrdia Nacional de Mèxic al punt fronterer de Ciudad Juárez, a Mèxic / Rey Jauregui (Efe)

Un jutge federal dels Estats Units ha bloquejat temporalment les restriccions a l’asil aprovades la setmana passada pel president, Donald Trump, que buscaven deixar fora del sistema la majoria de sol·licitants centreamericans. La decisió d’aquest dimecres reemplaça una resolució judicial anterior que donava suport a la mesura de Trump, en una efímera victòria per al mandatari. Amb aquesta nova resolució, el jutge de San Francisco Jon S. Tigar obliga el govern americà a continuar acceptant les peticions d’asil de tots els sol·licitants que arriben a la frontera.

La mesura promoguda la setmana passada restringia la possibilitat de demanar asil als migrants que hagen passat abans per altres països, on havien de dirigir a partir d’ara les seues sol·licituds. Com que la majoria de demandants provenen del Salvador, Hondures i Guatemala, en el seu camí cap als Estats Units passen precisament per Guatemala i per Mèxic.

En la seua sentència, Tigar va argumentar que la nova mesura és “probablement invàlida” perquè és inconsistent amb les actuals lleis d’asil, en qualificar la decisió del govern de Trump “d'arbitrària i capritxosa”. De fet, durant l’audiència prèvia, explicava que l’executiu no ha presentat proves que els sistemes d’asil de Mèxic i Guatemala puguen fer-se càrrec de desenes de milers de nous sol·licitants centreamericans.

En els últims mesos, a la frontera sud dels Estats Units han augmentat les arribades de migrants centreamericans en unitats familiars. Maig ha sigut el mes amb un flux migratori més gran des de 2006, amb la detenció de més de 132.000 persones que van travessar la frontera. Des que va arribar al poder, Trump ha fet de l’asil una de les seues dianes polítiques i ha aprovat diverses mesures per a desincentivar la immigració, com separar pares dels fills menors d’edat després de travessar la frontera o retornar a Mèxic els sol·licitants mentre esperen que es resolguen els seus casos.

També et pot interessar

stats