Un informe judicial recull 300 casos de sacerdots pederastes als Estats Units

El gran jurat creu que el nombre real de víctimes podria superar els milers de xiquets i xiquetes en el cas d'abusos sexuals més important des del de la diòcesi de Boston.

Una de les víctimes plora mentre escolta la presentació de l’informe
Una de les víctimes plora mentre escolta la presentació de l’informe / Reuters

La Cort Suprema de l’estat de Pennsilvània, als Estats Units, ha publicat un informe del gran jurat que revela una cas de pederàstia que afecta vora un miler de xiquets i xiquetes de sis diòcesis de la regió. S’han documentat 300 casos de sacerdots depredadors sexuals en el que és la investigació més exhaustiva sobre abusos sexuals des que fa quasi vint anys es destapara el cas de l’arxidiòcesi de Boston, que va fer trontollar l’església catòlica al país nord-americà.

L’extens document, de 1.352 pàgines, recull el testimoni de desenes de testimonis i el resultat de consultar mig milió de pàgines de documents interns de les diòcesis implicades: Greensburg, Erie, Scranton, Allentown, Harrisburg i Pittsburgh, totes a Pennsilvània. El text denuncia que les víctimes, entre les quals hi ha adolescents i preadolescents, tant xics com xiques, van ser manipulades amb alcohol i pornografia. El gran jurat ha tardat quasi dos anys a elaborar l’informe.

El fiscal general de Pennsilvània, Josh Shapiro, ha explicat en la presentació de l’informe que les víctimes podrien arribar a alguns milers, ja que és possible que alguns registres s’hagen perdut o bé que alguna víctima haja optat pel silenci. Shapiro també ha denunciat la política d’encobriment practicada pels responsables de les diòcesis americanes i el Vaticà mateix: “Els bisbes tenien les claus dels arxius secrets, que contenien els documents en què s’admetien els abusos i l’encobriment”. Com a conseqüència d’això, molts dels abusos ja han prescrit.

Una de les víctimes dels abusos, Shaun Dougherty, ha acusat l’Església de reaccionar només si hi ha una condemna econòmica. “Si robes de l’església, et persegueixen. Si violes per a l’església, et canvien de parròquia. Llavors, cal una pena econòmica”, ha denunciat per a afegir que la institució no pensa en els xiquets i xiquetes abusats sinó només en els diners.

Per la seua part, el bisbe de la diòcesi de Pennsilvània, Thomas Persico, ha enviat un missatge de disculpa a les víctimes d’abusos sexuals del seu territori: “Heu patit en la foscor durant molt de temps”. Persico ha reconegut que els afectats van ser traïts per aquelles persones que es presentaven “com a serfs de Déu, mestres d’infants i líders de la comunitat”.

També et pot interessar

stats