Un incendi arrasa el Museu Nacional de Rio de Janeiro, el més antic del Brasil

La directiva de la institució denuncia que la “manca de suport i de consciència” de les autoritats han provocat la “tràgica situació”.

VÍDEO | Un incendi arrasa el Museu Nacional de Rio de Janeiro, el més antic del Brasil

Un incendi ha arrasat el Museu Nacional de Rio de Janeiro, el més antic del Brasil i que conté uns 20 milions de peces que daten de diferents períodes de la història, entre els quals hi ha l’esquelet de la que es creu que és la primera americana, animals dissecats, mòmies i desenes d’ossos de dinosaures.

El foc, l’origen del qual es desconeix, va començar al recinte al voltant de les 19:30 hores de diumenge (00:30 hores de dilluns a l’estat espanyol), quan ja estava tancat al públic i solament hi havia quatre vigilants a l’interior. Segons la informació oferida pel mateix museu, no hi ha persones ferides, perquè tots van aconseguir eixir a temps, però la major part de la col·lecció ha quedat destruïda.

El cos de bombers ha treballat durant tota la matinada per a intentar contindre l’incendi, les flames del qual estaven concentrades a la part posterior de l’edifici. Les reaccions respecte de la destrucció del museu situat a la Quinta da Boa Vista, al nord de la ciutat, no van tardar.

L’exdirector adjunt del Museu Nacional, José Perez Pombal Jr., declarava al lloc del succés: “no quedarà res, les flames són altíssimes i el foc està per tot arreu. El palau es cremarà tot i també les col·leccions, les mòmies, tot”. “No sé si la institució continuarà existint després d’açò”, va declarar. En declaracions a la premsa local, el vicedirector de la institució, Luís Fernando Duarte, ha denunciat que la “manca de suport i de consciència” de les autoritats han provocat la “tràgica situació”. “Lluitàvem des de fa anys, amb els diferents governs, per a aconseguir recursos per a preservar adequadament tot el que s’ha destruït”, ha afegit.

L’edifici, que en uns altres temps va ser la residència oficial de la família reial portuguesa al Brasil, afrontava dificultats financeres en els últims anys a causa de les retallades de pressupost i, el 2014, va deixar de rebre gran part de les aportacions destinades al manteniment i la conservació.

En un comunicat oficial, el president del país, Michel Temer, ha lamentat el succés, que qualifica com “un dia tràgic per a la museologia” del país. També, el ministre de Cultura del Brasil, Sérgio Sá Leitão, ha dit que és un “dia de dol” i que la situació és lamentable, però ha comentat que és conseqüència d’anys de negligència.

El museu més antic del país 

El Museu Nacional, vinculat a la Universitat Federal de Rio de Janeiro, celebra aquest 2018 els seus 200 anys d’història i comptava amb la col·lecció d’arqueologia egípcia més important d’Amèrica Llatina.

Creat pel rei Joan VI de Portugal el 6 de juny de 1818, la institució estava considerada la cinquena més gran del món pel seu patrimoni, amb col·leccions compostes per desenes de milers d’objectes provinents de diverses civilitzacions d’Amèrica, Europa i Àfrica. La joia del Museu Nacional era Luzia, la dona de prop de 12.000 anys trobada a Minas Gerais, al sud-est del país, i que es tracta de l’exemplar humà més antic que s’ha trobat al continent americà.

També et pot interessar

stats