Un iceberg gegant es desprén a l’Antàrtida

Es tracta d’un bloc de gel de 1.270 km2, una superfície equivalent al que ocupen la Vall d’Albaida i la Costera juntes.

Imatges del primer clevill en la plataforma gelada de Brunt el 2017

Un iceberg de la grandària de les comarques de la Vall d’Albaida i la Costera juntes s'ha després a l’Antàrtida, a uns 17 km de l'estació científica britànica Haley VI. El primer clevill, de vora 44 quilòmetres de llargària, es va detectar fa 10 anys i els últims dies l'escletxa havia crescut a un ritme trepidant: un quilòmetre cada 24 hores.

Segons les dades de l’Institut Britànic de l’Antàrtida (BAS), l’organització d’investigació que opera la base científica anglosaxona, el bloc de gel, de prop de 1.270 quilòmetres quadrats, s’hauria separat definitivament de la plataforma gelada de Brunt la matinada de divendres.

La ruptura no representa una amenaça per a la vida humana, ja que des del 2017, el govern britànic havia decidit desplaçar uns quilòmetres la base científica, construïda el 2012, i reduir el personal.

Segons la responsable de la base científica, Jane Francis, “ara és moment de vigilar de molt prop la situació i avaluar qualsevol impacte potencial d’aquest despreniment en el que queda de la plataforma de gel restant”. S’obrin, per tant, nous escenaris durant els pròxims mesos: o l'iceberg s’allunya o bé encalla i es queda prop de la plataforma de Brunt.

També et pot interessar

stats