Un fiscal imputa Macri i part del seu govern per l'acord amb l'FMI

Els denunciants els acusen "d'abús d'autoritat i violació del deure de funcionari públic".

Dujovne, després d'una roda de premsa a la seu de l'FMI aquest dimarts
Dujovne, després d'una roda de premsa a la seu de l'FMI aquest dimarts / Lenin Nolly (Efe)

Un fiscal argentí ha imputat aquest dimarts el president Mauricio Macri i diversos membres del seu govern per "abús d'autoritat i violació del deure de funcionari públic", per no haver sotmés a debat en el Congrés l'acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI), que ha sol·licitat que es paralitze.

El fiscal Jorge Di Lello va iniciar una investigació penal contra la cúpula del govern arran d'una denúncia presentada per membres del partit polític Unitat Popular, del Moviment Popular La Dignitat i l'Observatori del Dret a la Ciutat. En concret, la querella acusa que la conducta del govern en acordar el juny passat amb l'FMI un crèdit de 50.000 milions de dòlars viola la constitució.

A més de Macri, el fiscal ha imputat el cap del gabinet de ministres, Marcos Peña; el ministre d'Hisenda, Nicolás Dujovne; el president del Banc Central, Luis Caputo, i "tot aquell que la investigació indique com a partícip o responsable".

Segons disposicions legals a les quals fan referència, el poder executiu hauria d'haver sotmés l'acord a l'estudi del Congrés, una cosa que no va ocórrer en interpretar que es tracta d'un assumpte sobre el qual no té competència.

"L'acord amb l'FMI no compta amb aprovació del Congrés. Per tant, el president i els funcionaris i ministres que han gestionat la seua signatura i execució estan assumint les seues facultats", han expressat els denunciants.

Així mateix, exigeixen que cautelarment se suspenga l'execució de l'acord i que el govern s'abstinga de "futurs cobraments o sol·licitud de fons", així com l'ús dels diners ja transferits, la quantitat dels quals ascendeix a 15.000 milions de dòlars.

"Ara està en mans del jutge federal frenar l'acord i prosseguir la investigació d'aquest endeutament unilateral signat pel govern sense l'acompanyament dels representants de la ciutadania argentina", han assenyalat els denunciants en un comunicat.

Reunió a Washington

Aquesta situació ha tingut lloc el mateix dia que el ministre d'Hisenda, Nicolás Dujovne, s'ha reunit a Washington amb la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, per a renegociar el conveni amb la finalitat d'accelerar el cobrament d'una nova partida dels 50.000 milions de dòlars.

Macri, que reitera que aquest acord és la via per a aconseguir eixir de la "tempesta" econòmica que afecta el país, busca amb aquestes noves converses fer front a l'agreujament de la devaluació que pateix el peso des del final d'abril passat, que està generant grans desequilibris i que afecta en gran manera la inflació i a l'activitat econòmica.

També et pot interessar

stats