Un esborrany del pacte de govern a Itàlia planteja l'eixida de l'euro

La coalició entre la Lliga i el Moviment Cinc Estreles també demana la condonació del deute amb el BCE.

El líder de la Lliga, Matteo Salvini
El líder de la Lliga, Matteo Salvini

La Unió Europea comença a preocupar-se. El primer esborrany del pacte de govern entre la Lliga i el Moviment 5 Estreles (M5E), filtrat dimarts pel diari Huffington Post, conté un bon grapat d'elements que inquieten Brussel·les. Especialment, aquells que fan referència a la creació d'un mecanisme per a eixir de l'euro, a la voluntat de demanar al Banc Central Europeu la condonació del deute italià i al disseny d'un organisme paral·lel al Consell de Ministres per a prendre decisions polítiques sense el control parlamentari. Tots dos partits d'aquesta aliança d'ultradreta s'han afanyat a llevar importància al document, que té 39 pàgines; l'han qualificat de "vell" i asseguren que la pertinença d'Itàlia a l'euro no està en discussió. 

A més de les mesures referides a les institucions europees, en l'esborrany del pacte l'anomenada "coalició antisistema" mostra la seua proximitat a Rússia. En conseqüència, demana que es retiren les sancions comercials contra aquell país i que es considere Moscou com a interlocutor estratègic en el conflicte de Síria, així com en les zones de Líbia i el Iemen. El document resitua la posició d'Itàlia en el marc internacional amb una política semblant a la de Donald Trump: "Itàlia primer". Preocupen sobretot les polítiques d'immigració que puga instaurar la coalició formada per la Lliga i el M5E. Matteo Salvini, líder de la Lliga, ha declarat al respecte que "ja hem acollit massa immigrants, i ara és el moment de la seguretat i les repatriacions".

En l'apartat de finances, el text conté la intenció d'exigir al BCE que cancel·le bona part dels 250.000 milions de bons de l'Estat que té. Es tracta d'una reivindicació que els integrants dels partits  col·ligats ja havien manifestat en els mesos anteriors. Els mercats europeus han reaccionat amb preocupació. Valdis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió Europea, ha avisat que Itàlia ha de mantindre les obligacions contractuals i reduir el dèficit públic. 

Quant a l'elecció d'un primer ministre, tant Salvini (Lliga) com Di Maio (M5E) han acordat deixar a banda les seues ambicions pròpies i buscar un candidat extern i independent per a posar en marxa els seus programes. El M5E ha proposat de moment el professor de dret Giuseppe Conte, poc conegut en l'arena política, però la Lliga no hi ha donat encara el vist-i-plau. Tots dos partits tenen fins a la setmana que ve per a arribar a un acord. Si no ho aconsegueixen, caldrà convocar noves eleccions. 

També et pot interessar

stats