Un equip per a torturar i eliminar dissidents al servei del príncep de l’Aràbia Saudita

El NYT revela que l’hereu va autoritzar una campanya secreta contra ciutadans contraris al règim l’any anterior a l’assassinat de Khashoggi.

El príncep hereu d’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman
El príncep hereu d’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman / Adnan Abidi (Efe)

Una investigació del diari estatunidenc The New York Times ha revelat que el príncep hereu d’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, “va autoritzar” una campanya secreta per a silenciar els dissidents amb seguiments, segrestos, detencions i tortures. El grup va activar-se un any abans de l’assassinat i esquarterament del periodista Jamal Khashoggi a l’ambaixada d’Istanbul i hauria comés almenys una dotzena d’accions. 

El diari cita en la informació funcionaris nord-americans amb accés a material classificat. Segons aquests testimonis, l’espionatge dels EUA creu que des de 2017 l’anomenat Grup Saudita d’Intervenció Ràpida ha practicat sistemàticament actes de persecució, repatriació forçosa, tortura i assassinat contra ciutadans que han manifestat crítiques contra el règim i que algunes d’aquestes accions han tingut lloc en edificis oficials, inclosos alguns palaus del príncep i el rei. Van ser tantes les operacions que hauria comés el grup que, segons el diari, un dels membres va demanar una retribució especial en forma de bonus.

A més de la “desaparició forçosa” del periodista crític Jamal Khashoggi, The New York Times, destaca el cas d’un professora de lingüística saudita, autora d’un blog sobre la situació de la dona al país, que va intentar suïcidar-se per les tortures psicològiques.

També et pot interessar

stats