Un equip de científics aconsegueix restaurar cèl·lules i òrgans en porcs després de la mort

La troballa podria ajudar a prolongar la salut dels òrgans humans durant la cirurgia i a ampliar la disponibilitat d'òrgans de donants

Imatge d'arxiu d'una granja de porcs
Imatge d'arxiu d'una granja de porcs / Shutterstock

Un equip de científics de la Universitat Yale (Estats Units) ha desenvolupat una nova tecnologia que subministra un líquid protector de les cèl·lules especialment dissenyat per als òrgans i teixits i que ha permés restaurar la circulació sanguínia i altres funcions cel·lulars en porcs una hora després de la seua mort. 

Segons han informat en la revista Nature, pocs minuts després de l'últim batec del cor, una cascada d'esdeveniments bioquímics desencadenats per la falta de flux sanguini, oxigen i nutrients comença a destruir les cèl·lules i els òrgans del cos, però aquesta tecnologia ha permés que la fallada cel·lular massiva i permanent no es produïsca tan ràpidament.

Aquesta troballa podria ajudar a prolongar la salut dels òrgans humans durant la cirurgia i a ampliar la disponibilitat d'òrgans de donants, asseguren els autors.

"Totes les cèl·lules no moren immediatament, sinó que hi ha una sèrie de fets més prolongats. És un procés en el qual es pot intervindre, detindre i restaurar alguna funció cel·lular", ha explicat David Andrijevic, investigador científic associat en neurociència de la Facultat de Medicina de Yale i coautor de l'estudi.

La investigació es basa en un projecte anterior dirigit per Yale que va restaurar la circulació i algunes funcions cel·lulars en el cervell d'un porc mort amb una tecnologia anomenada BrainEx. "Si vam ser capaços de restaurar algunes funcions cel·lulars en el cervell mort, un òrgan conegut per ser el més susceptible a la isquèmia —subministrament inadequat de sang—, plantegem la hipòtesi que també es podria aconseguir una cosa similar en altres òrgans vitals trasplantables", ha assenyalat Andrijevic.

També et pot interessar

stats